Izraeli-libanoni vita tengeri határvonalról

2011.07.10. 19:12

Jóváhagyta az izraeli kormány a zsidó állam és Libanon tengeri határának kijelölésére kidolgozott javaslatot, amivel várhatóan újabb konfliktus alakul ki a két szomszédos ország között a tengeri talapzatban felfedezett hatalmas földgáz- és kőolajmezők birtoklása körül.

Az egymással ellenséges viszonyban lévő két ország a földközi-tengeri határvonalát szeretné kijelölni. Izrael az elmúlt két évben két gázlelőhelyet is felfedezett a tengeri talapzatban, amely becslések szerint 24 billió köbméter földgázt rejthet. A lelőhelyek kiaknázása hozzásegíthetné az ásványkincsekben szűkölködő Izraelt ahhoz, hogy energiaigényét tekintve évtizedekre önellátóvá váljon.

Tisztségviselők szerint az izraeli kormány úgy érezte, rákényszerül a határvonal-javaslat elfogadására, miután Libanon már beterjesztette saját javaslatát az ENSZ-nek. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő közölte, a libanoni javaslat az izraelinél jelentősen délebbre vonná meg a két ország tengeri határát.

A világ országai általában egymással tárgyalnak tengeri határaik kijelöléséről. Izrael és Libanon között viszont nincsenek diplomáciai kapcsolatok, ezért javaslataikat az ENSZ-nek nyújtják be. Egyelőre nem tudni, hogy a világszervezet - amely az izraeli csapatoknak Dél-Libanonból 2000-ben történt kivonása után a két ország szárazföldi határát meghatározta - milyen szerepet játszik majd a tengeri határvonal kijelölésében.

Amit Mor izraeli szakértő szerint a libanoni határjavaslat nem foglalná magában az Izrael által felfedezett lelőhelyeket, de bekebelezne olyan tengerszakaszokat is, amelyeket Izrael magának követel, és ahol már próbafúrásokat engedélyezett.