Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Szíriában megtámadták az amerikai és a francia nagykövetséget

2011.07.11. 19:18

Kormánypárti tüntetők megtámadták és megrongálták az Egyesült Államok szíriai nagykövetségét hétfőn, és megkíséreltek behatolni a francia nagykövetségre is, ez utóbbit a biztonsági őrök a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel akadályozták meg - közölték szemtanúk.

Elmondták, hogy a tüntetők betörték a damaszkuszi amerikai diplomáciai képviselet ablakait, Amerika-ellenes jelszavakat - közte Robert Ford nagykövetet kutyaként gyalázó feliratot - festettek az épület falaira, felhúzták a szíriai zászlót az épületre, végül távoztak.

Szemtanúk szerint a francia nagykövetségnél a biztonsági őrök három tüntetőt botokkal megsebesítettek. Egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy az amerikai nagykövetségnél történt incidensben bárki megsebesült volna.

A francia külügyminisztérium szóvivője útján később Párizsban közölte, hogy a damaszkuszi francia nagykövetség három biztonsági őre megsebesült a támadásban. Az őrök három figyelmeztető lövést adtak le, megakadályozandó, hogy a tömeg újra megpróbáljon behatolni a külképviselet területére.

Egy szemtanú szerint a francia nagykövetség előtt mintegy háromszázan tüntettek, az amerikai nagykövetségnél pedig több százan.

A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy az Egyesült Államok és Franciaország szíriai nagykövetei a múlt héten az ellenzék fellegvárának számító Hama városába utaztak. A damaszkuszi kormány az utat a szíriai belügyekbe történő beavatkozásnak minősítette.

Az amerikai külügyminisztérium közleményben hivatalosan elítélte, hogy a szíriai hatóságok nem tudták megakadályozni az épület megtámadását, a tárca szerint a tüntetőket egy kormánypárti szíriai tévécsatorna bátorította az erőszakos akcióra.

"Az erőszakos demonstrációra egy tévécsatorna bátorított, amely a szíriai hatóságok erős befolyása alatt áll" - hangoztatta a tárca. A külügyminisztérium közölte, hogy kártérítést követelt a követség épületében esett károkért.

Egy amerikai tisztségviselő előzőleg közölte, az Egyesült Államok azt tervezi, hogy bekéreti a washingtoni külügyminisztériumba a szíriai ügyvivőt, hogy hangot adjon az amerikai kormány tiltakozásának a történtek miatt.

Robert Ford nagykövet a hét végén élesen bírálta, hogy a szíriai hatóságok erőszakkal próbálják meg leverni a kormányellenes lázadást. Ford a követség Facebook-oldalán többek között azt írta, a szíriai kormány szabad utat enged a kormánypárti megmozdulásoknak, az olívaágat lengető, békés (kormányellenes) tüntetőket viszont szétverik a kormánnyal szimpatizáló fegyveres csoportok.