Oltóprogrammal vadásztak bin Ladenre?

2011.07.12. 10:23

Hamis oltási programot szervezett az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) néhány hónappal ezelőtt abban a pakisztáni városban, ahol gyanúja szerint Oszama bin Laden al-Kaida-vezér családjával lakott. A CIA feltételezése igazolására akarta megszerezni valamelyik családtag DNS-mintáját, jelentette a New York Times.

Az oltóprogramot irányító orvos néhányszor be tudott jutni az abbotabádi házba, de egyetlenegyszer sem látta a családfőt, és nem tudta megszerezni egyik családtag DNS-mintáját sem, idézett a lap egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőt. A CIA bin Laden megölésének pillanatáig nem volt száz százalékig biztos abban, hogy ő él a házban.

A oltóprogramot irányító orvost, Sakil Afridit a pakisztáni hatóságok a május 2-i kommadósakció után letartóztatták és azóta is fogva tartják, mert azzal vádolják, hogy együttműködött az Egyesült Államokkal, írja a New York Times. A CIA nem reagált az értesülésekre.

A terroristavezér likvidálását célzó műveletet Washington titokban tartotta Iszlámábád előtt, ami újabb feszültséghez vezetett az amerikai-pakisztáni kapcsolatokban. Bin Laden már évek óta Abbotabádban élt, és ebből az amerikai vezetés arra következtetett, hogy a pakisztáni hatóságok tudhattak hollétéről.