Etelka, Aletta
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Szerbiát is meglepte a Képíró-ítélet

2011.07.18. 21:11
Elégedetlenül nyilatkoztak szerbiai tisztségviselők azzal kapcsolatban, hogy a Fővárosi Bíróság nem jogerősen felmentette a háborús bűntett vádja alól Képíró Sándort.

Vladimir Vukcsevics, a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb különleges ügyész a B92 belgrádi tévé és rádió honlapja szerint úgy nyilatkozott, hogy az ítélet nincs összhangban a várakozásaival.

Előzőleg Vukcsevics helyettese, Bruno Vekarics a Tanjug szerb hírügynökséggel közölte: az elsőfokú ítéletet nem kommentálhatják, de elégedetlenek, és azt várják, hogy a magyar ügyészség fellebbezést nyújt be.

A B92 szerint hitetlenkedve fogadták az ítéletet a vajdasági tartományi parlament, az újvidéki városi közgyűlés és az újvidéki zsidó közösség tagjai.

Alekszandar Jovanovics, az újvidéki képviselő-testület elnöke a Tanjug szerint elégedetlenségét hangoztatta a felmentő ítélet hallatán, és reményét fejezte ki, hogy az ügyészség fellebbezést nyújt be a nem jogerős ítélet ellen, mert "az nem történhet meg, hogy az igazság elérhetetlen legyen".

Aleksandar Necsak, a szerbiai zsidó közösségek szövetségének elnöke a Tanjugnak elmondta: nem lepte meg az ítélet. "Nem lehet mást várni egy olyan országban, ahol egy fasisztabarát párt sok szavazatot kap, és vannak arra utaló jelek, hogy terjedőben van a neonácizmus" – hangoztatta.

Necsak megjegyezte, sokáig váratott magára a Képíró elleni vádemelés, és úgy vélte, Magyarország nem önszántából, hanem erős külső nyomásra emelt végül vádat. Necsak nem számít arra, hogy az ítélet változni fog.