Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az egész társadalom felrobbant Cipruson

2011.07.20. 23:03
A múlt héten felrobbant fegyverraktár mindent felkavart. Kedd este a nicosiai elnöki palota kerítésének két oldalán több ezer kormánypárti és több ezer ellentüntető gyűlt össze. A kormányellenesek hosszú távra rendezkedtek be: terveik szerint az államelnök lemondásáig folytatják. A robbanás után a szigeten akadozik az áramellátás. A bajban eddig egyedül az örök ellenségnek számító ciprusi törökök segítettek.

A 2009-ben kétes körülmények között Ciprusra került, ott felelőtlenül tárolt, majd a múlt héten felrobbant hadianyag körüli belpolitikai válság lázban tartja a szigetországot. A robbanásban megsérült villamos erőmű miatt az áramellátás akadozik, a beígért napi 2 órával ellentétben egyes esetekben 4-5 órás kimaradások tapasztalhatók.

Az előző héten a kórházi személyzet minden igyekezete ellenére elhunyt a baleset egyik legsúlyosabb sérültje is. Vele együtt az áldozatok száma 13-ra emelkedett. Közben a baleset értékelése napról napra változik. A katasztrófáért leginkább vádolható kormány egy hét alatt volt képes olyan összeszedett álláspont kialakítására, amellyel egyrészt óvja saját pocizióját, másrészt nyilvánvaló felelősségét sem hárítja el.

A kormányzó AKEL párt állásfoglalásának kidolgozása nem ment könnyen. Múlt szerdán az elnöki palota előtt tartott beszédében Hrisztofiasz elnök leginkább csak a baleset szörnyűségéről, illetve az áldozatok és hozzátartozóik iránti mély együttérzéséről beszélt, említést sem tett a kormány felelősségéről.

Az államelnök bocsánatkérésének elmaradása különösen felbőszítette Ciprus görög közvéleményét, és a múlt héten kezdődő kormányellenes tüntetések tovább folytatódtak. A héten Hrisztofiasz elnök támogatottsága óriási mértékű zuhanásba kezdett, és a sziget alapvetően objektív angol nyelvű sajtója is bűnözőnek kiáltotta ki.

Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy július 18-ára teljesen új hangvételű nyilatkozat látott napvilágot. Ebben Hrisztofiasz nemcsak azt ígérte meg, hogy mindent megtesz az események alapos kivizsgálásáért, de azt is kijelentette, hogy a nyomozás mindenkire ki fog terjedni, tekintett nélkül pozícióra és rangra. Beleértve őt magát is.

Az örök ellenség adott áramot

Közben a sziget áramellátásának biztosítására több terv is született. Bár közvetlenül a katasztrófa után Izrael és Görögország is ígért mobil áramfejlesztőket, egyelőre az egyetlen kézzelfogható – meglehetősen csekély – segítséget az örök ellenségnek tekintett törökök nyújtották.

A diplomaták és energetikai szakemberek által kidolgozott egyezmény csak maximum 20 megawatt áramot képes a sziget török részéről a görögök rendelkezésére bocsátani, az egyezség mégis óriási diplomáciai áttörés. Egyrészt azért, mert a görög ciprióták segítséget kértek a törököktől, másrészt, mert azok aránylag könnyen megadták azt.

Az eseményt az árnyékolja be, hogy a döntést nem a török ciprióták hozták meg, hanem Törökország: a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság gazdasági és energiaügyi minisztere csak a török fővárosbeli látogatása után kapott felhatalmazást Taner Yildiz török energiaügyi minisztertől az egyezség aláírására.

Az is érdekes, hogyan kommunikálta az egyezményt a két fél saját közvéleménye felé. Yidiz kijelentette, a török kormány az egyezményre humanitárius segélyként tekint, amelyet a politikai ellentétek figyelembe vétele nélkül bármely hasonlóan rászoruló országnak megadott volna. Sajtótájékoztatóján kiemelte, Sunat Akinnal, a ciprusi török miniszterel megállapodtak egy új villamosenergia-hálózat tervének előkészítésében. A mostani déli áramkimaradásokhoz hasonló esetek elkerülésére az új rendszer 2023-ra nemcsak Ciprus északi, de görögök lakta déli részének áramellátását is biztosítaná. A terv nagyvonalú, mégis felveti a kérdést, hogy a korábban Erdogan török kormányfő által idénre prognosztizált esetleges újraegyesítés után több mint egy évtizeddel Ankara mit is keresne pontosan Cipruson.

Érdekesek a sziget görög illetékeseinek reakciói is. Bár az egyezségről szóló hírek a lehető legkisebb terjedelemben, de megjelentek a legfontosabb napilapokban, a kormány szerette volna elkerülni, hogy az eseménnyel még jobban magára haragítsa a törökökkel általában nem igazán szimpatizáló kormányellenes tüntetőket. Emiatt a tárgyalások hírének hétvégi megjelenése után a hivatalos ciprusi hírügynökség a török okkupáció július 20-ai évfordulójának apropóján rögtön arról tudósított, hogyan tüntetnek a Londonban élő ciprusi görögök Sztefanosz Sztefanu kormányszóvivő segítségével az 1974 óta tartó török megszállás ellen. A manapság leginkább populista, mérsékelten nacionalista ellenzéki EVRO.KO rögtön leütötte a magas labdát, és azt tudakolta: ugyan ki hatalmazta fel a kormányt arra, hogy egy ilyen súlyú egyezményt kössön egy nem létező országgal?

Hrisztofiasz államelnök és a kormánypárt helyzete hétfőn tovább romlott. Markosz Kipriánu, a robbanásban komolyan kompromittálódó külügy vezetője bejelentette lemondását. Kiemelte, nem azért mond le, mert bűnösnek érzi magát, hanem mert az érzékeny politikai légkörben hozott döntésekkel nem feltétlenül ért egyet. A külügyminiszter hozzátette, a tőle telhető maximális segítséggel továbbra is közreműködik a robbanás körülményeinek kivizsgálásában.

Az elnök az összefogásról beszélt

Ilyen fejlemények után harangozták be kedd estére a szokásos, 1974 július 20-ai okkupációra emlékező ünnepséget és a kormányellenes tüntetést. A hivatalos ünnepséget, amelyen bárki bármiféle belépőkártya vagy meghívó nélkül részt vehetett, az elnöki palota kertjében tartották.

Az eseményre a magas rangú katonatisztek és kormánytagok mellett hivatalos volt a kormányzó AKEL eurokommunista párt érdeklődő tagsága. A hangzatos jelszavakat ordító tömeg nagy részét “az okkupációt sohasem felejtem” feliratú egyenpólóba bújt AKEL ifjúsági tagozata, az EDON biztosította. A közel ezerfősre tehető tömeg vastapssal köszöntötte Hrisztofiasz elnököt, aki a szokásos margarétaszórás után elfoglalta helyét a vetítővászon előtt, és megtekintette az 1974-ben bekövetkezett atrocitásokról szóló, rendkívül hatásos dokumentumfilmet.

Beszédében kiemelte, a jelen helyzetben nem a széthúzást, hanem a pártok összefogását tartja szükségesnek. A katasztrófáról azt mondta, a bűnösöket pozíciójuktól függetlenül felelősségre fogják vonni.

Lefasisztázták a kommunistát

Ezalatt tőlük éppen csak hallótávolságra, az elnöki palota kerítésének túloldalán gyűltek össze az állítólag semmiféle párt támogatását nem élvező kormányellenes tüntetők. Számuk 4000-re volt tehető, a tüntetést tekintélyes számú rendőr biztosította.

Az ellentüntetők Hrisztofiasz elnök lemondását követelték,és aláírásgyűjtési akciót is indítottak. A tömeg és a rögtönzött mikrofonállvány előtt felszólalók közül többen is fasisztának bélyegezték a kommunista párt főtitkáraként elnöki pozícióba került Hrisztofiaszt.

A rendezvény szervezői többször kiemelték, semmiféle párttámogatottságot nem élveznek, civil szerveződésként vannak jelen, és lesznek mindaddig,a míg a Hrisztofiasz nem távozik. Bármennyire is nyilvánvaló, hogy a rendezvényből ki húz hasznot, tény, hogy valóban hiányoztak az ellenzéki pártok ismertetőjegyei a tüntetésről, még a korábban aktív szélsőjobboldali ELAM sem hallatott magáról.

Bár az elnöki palotában véget ért rendezvény után hazafelé igyekvő AKEL-szimpatizánsokat műanyag palackokkal dobálták meg, és a rendőrség néhány embert kiemelt a tömegből, a demonstráció civilizáltan és nyugalomban zajlott.

A szociológusok és történészek valószínűleg jó ideig vitatkozni fognak azon, mi is volt az oka annak, hogy a kényelmes ciprusi görög társadalom ilyen hevesen reagált a múlt heti katasztrófára. Egy dolog azonban biztos: a múlt héten hétfőn olyan dolog történt, amely az 1974 óta tartó változatlanságba változást hozott, és felkavarta a kedélyeket.