Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

A szerb elnök megdöbbent a Képíró-ítéleten

2011.07.21. 21:32
Boris Tadic szerint nem lett volna helye tapsnak a teremben, az ítélet pedig nem segíti elő a szerb-magyar megbékélést.

Megdöbbent Boris Tadic szerb elnök azon, a Fővárosi Bíróság felmentette a háborús bűnök vádja alól Képíró Sándor volt csendőr századost, és azon is, hogy a tárgyalóteremben taps fogadta az ítéletet.

Tadic csütörtökön újságíróknak elmondta, hogy várja a magyar hatóságok és a magyar igazságszolgáltatás reagálását.

Tadic szerint, tekintettel a vádak súlyosságára, a teremben nem lett volna tapsnak helye.

"Szerbia most szembesül az 1990-es évek háborúi által okozott problémák megoldásával, de nem feledhetők a második világháborús bűncselekmények sem, a bűncselekmények után ott maradtak az áldozatok családtagjai, akik igazságszolgáltatást várnak" - mondta az elnök, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy voltak magyar áldozatok is, akiket bosszúból öltek meg.

"Szerbia Magyarországgal együtt elindított egy folyamatot annak érdekében, hogy megállapítsák a történelmi igazságot, és biztosítsák a magyar és a szerb nép tartós megbékélését, de a budapesti bíróságnak ez a hozzáállása biztosan nem segíti elő a megbékélést" - mondta Tadic.

A 97 éves Képíró Sándort az ügyész azzal vádolta, hogy 1942. január 21. és 23. között egy újvidéki razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek kivégzésében. A Fővárosi Bíróság bizonyítottság hiányában mentette fel Képírót.