Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Felszámolták Rudolf Hess sírját Bajorországban

2011.07.21. 12:32

Huszonnégy évvel a halála után felszámolták Rudolf Hess sírját a bajorországi Wunsiedelben. Peter Seisser egyházi elöljáró a dpa német hírügynökségnek megerősítette, hogy a családdal egyeztetve már szerdán reggel kihantolták a holttestet.

Hitler egykori helyettesének földi maradványait a terv szerint elégetik, majd a tengeren szétszórják a hamvakat. "Így akarjuk elejét venni annak, hogy Wunsiedel javíthatatlan egyének zarándokhelyévé váljon" - mondta Seisser.

Hesst a náci háborús bűnösök nürnbergi perében életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Több mint negyven évet töltött a berlin-spandaui fegyházban, mielőtt 1987. augusztus 17-én - 93 évesen - öngyilkosságot követett el. Az volt a végakarata, hogy szülei mellé temessék a wunsiedeli temetőben.

Hitler kegyvesztetté vált helyettesét a szélsőjobb békeharcosnak próbálja beállítani, mert 1941-ben tárgyalásokat kezdett az angolokkal. A hely, ahol eltemették, náci zarándokhellyé vált, de az ott tartott felvonulásokat Németországban jogi eszközökkel sikerült betiltani.

Röviddel halála után több száz szélsőjobboldali tartott - nem engedélyezett - demonstrációt a bajor kisvárosban, ezért Hess holttestét először egy ismeretlen helyen temették el. Csak a halál után hét hónappal került a holttest a wunsiedeli sírkertbe.

Egy nyíltan neonáci rendezvény sérti mások jogait, a rendőrség ezzel az indokkal tiltotta meg a budapesti Rudolf Hess-megemlékezést 2009 augusztusában, amikor jogi és politikai vita alakult ki arról, milyen módon akadályozható meg egy nyíltan náci felvonulás Budapesten. Bővebben>>>