Breivik még készült valamire

2011.07.29. 11:38
Zárt ajtók mögött tartották meg a norvég tömeggyilkos második meghallgatását is. A férfi ügyvédje később azt nyilatkozta: védence több más tervet is kovácsolt a merényletek napjára, ám azokat aznapi események hatására megváltoztatta. A rendőrség közben újabb 24 áldozat nevét tette nyilvánossá.

További tervei is voltak a múlt pénteki norvégiai kettős merénylettel gyanúsított, azokat beismerő Anders Behring Breiviknek - mondta ügyvédje pénteken az Aftenposten című újságnak.

Helyreállítási munkát végeznek a robbanások után az oslói kormányzati negyedben
Helyreállítási munkát végeznek a robbanások után az oslói kormányzati negyedben

Geir Lippestad ügyvéd szerint a férfinak "a pénteki napra (ekkor követte el a kettős merényletet) még több, különböző nagyságrendű terve volt". Ezek "épp olyan konkrétak" voltak, mint a pokolgéprobbantás az oslói kormányzati negyedben és az Utoya szigetén rendezett mészárlás - tette hozzá.

"Azon a napon olyan dolgok történtek, amelyekre most nem térhetek ki, s amelyek miatt minden kicsit másképp alakult, mint ő elképzelte" - folytatta az ügyvéd. Breiviknek két további épület bombázására volt konkrét terve - mondta Lippestad a norvég lapnak.

Újra kihallgatták a norvég tömeggyilkost

Eközben a  rendőrség pénteken, zárt ajtók mögött újból kihallgatta Breiviket, írja a BBC. Hétfő óta a férfi folyamatosan magánzárkában volt, így ez lesz a második alkalom, hogy arról kérdezik: hogyan és miért hajtotta végre a 76 ember életét követelő merényleteket.

A férfi hétfői, bíróságon történő meghallgatásán azt vallotta: nem egyedül, hanem két másik sejttel együtt dolgozott - ezárt rendelték el később a zárt tárgyalást is, hogy esetleges társainak ne tudjon kódolt jeleket adni kihallgatása alatt. A rendőrség szerint viszont Breivik egyedül dolgozott.

A pénteki kihallgatás után pszichiáterek is megvizsgálják a merénylőt. A férfi ügyvédje egyébként nemrég nagy nyilvánosság előtt jelentette ki, hogy ügyfele elmebeteg.

Újabb áldozatok neveit fedték fel

A rendőrség közben 24 újabb áldozat nevét tette közzé, és bár befejezték a kutatást Utoeya szigetén, tovább folytatják az esetleges maradványok keresését a környező tavaknál. Az adatok szerint két külföldi áldozata is volt a merénylőnek: egy grúz és egy dán állampolgár.

Az áldozatok nevének közzététele egyébként hosszadalmas munka lesz, mivel a hatóságok csak akkor adják ki azokat, ha előtte sikerült azonosítani az áldozatot és kapcsolatba tudtak lépni rokonaival is. A legtöbb áldozat tizenéves volt, a legfiatalabb, akinek a neve eddig nyilvánosságra került, Johannes Buoe alig 14 évet élt.

Breivik még korábban úgy nyilatkozott: tettét azért hajtotta végre, mert gátat akar szabni Nyugat-Európa iszlamizációjának, melyért a kormányt hibáztatja. 

A norvég kormány tagjai közül egyébként többen is csatlakoztak az áldozatok hozzátartozóihoz a halottak emlékére rendezett szertartásokon Oslóban. A mostani megemlékezést a Norvégiai Munkáspárt ifjúsági tagozata szervezte, mely az Utoya szigetén rendezett lövöldözés célpontja is volt egyben. A miniszterelnök és kormánya fő tisztségviselői részt vesznek az eseményen, hogy jelenlétükkel is közvetítsék: a norvég demokráciát nem áshatja alá a szélsőségesség.