16:00, December 02. ÉLŐ
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02. ÉLŐ
Koreai Köztársaság 1
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Neonácit lepleztek le a Magyar Szigeten

2011.08.04. 15:47 Módosítva: 2011.08.04. 16:15
A 77 emberrel végző norvég merénylőt is inspiráló svéd énekesnő koncertjén náci karlendítést mutatott be egy brit szélsőjobboldali politikus a Magyar Szigeten, írták a Sun fedett riporterei, akik nyugtalanítónak találták, hogy az auschwitz-i tábor bejáratát ábrázoló pólókat, valamint a Mein Kampf példányait is kapni lehetett a rendezvényen.

Egy brit szélsőjobboldali politikusról cikkezve a Sun brit bulvárlap riporterei titokban bementek az augusztus 1-8. között Verőcén megrendezett Magyar Sziget második napjára, amelyen mint írják, több ezer neonáci vesz részt Európából. A lap videót is közölt a cikkhez, amelyen Brian Flynn, a Sun riportere Magyar Sziget feliratú pólóban vegyült el a rendezvényen.

A Sun riporterei nagyon nyugtalanítónak találták az egész rendezvény jellegét. Náci emléktárgyakat, a Mein Kampf példányait, Hitlert, Rudolf Hess-t és az auschwitz-i tábor bejáratát ábrázoló pólókat is árultak, írják, és a videóban is bemutatják az árusokat. A rendezvényen filmvetítéseket is tartottak, a Sun szerint egy Hitlerjugendről szóló filmet is bemutattak.

A Brit Nemzeti Párt (BNP) egyik londoni területi titkára, Chris Hurst a cikk, illetve a videó tanúsága szerint szerint többször is náci karlendítést mutatott be, miközben együtt skandálta a Sieg Heil-t több résztvevővel a szélsőjobboldali svéd énekesnő, Saga koncertje alatt, „akinek borzasztó rasszista dalszövegei inspirálták Anders Behring Breiviket”.

A 77 embert meggyilkoló norvég merénylő három oldalt szánt az énekesnő dalszövegeinek 1500 oldalas manifesztumában. Tizenkét dalt teljes terjedelmében idézett, valamint azt is leírta, hogyan hallgatta a számokat, miközben a tettére készült.

"Jó visszatámadni, de nem fiatal fehérek meggyilkolásával" – mondta a kilétüket titokban tartó riportereknek Hurst, aki a bevándorlást tette felelőssé Breivik mészárlásáért. Egyre gyakoribbak lesznek az ilyen elszigetelt incidensek, ahogy súlyosbodik a probléma, mondta.

A Nick Griffin BNP-elnökhöz közel álló politikus azt is elmondta a riportereknek, hogy arra utasították, soha ne mutassa be a karlendítést nyilvánosan, ugyanis videóra vehetik és ezzel árthatnak a BNP-nek. Ugyanakkor barátok között annyira magabiztos volt, hogy nem törődött ezzel, írják. Hurst felidézte, hogy két éve már részt vett Saga koncertjén Londonban, amely annyira feltüzelte, hogy felment a színpadra, elvette a mikrofont és énekelni kezdett.

A lap azt írja, hogy Hurst-öt a BNP egy Magyarországon született tagja, Z. kísérte el, akinek teljes nevét szerintük nehéz kiejteni. A Saga-koncert előtt Z.-t a párt egyik kerületi pénztárnokaként mutatta be nekik. Hurst megpróbálta beszervezni a Sun riportereit a pártba, a fesztivált pedig a BNP hasonló rendezvényéhez hasonlította.

A BNP csak 1,9 százalékot ért el a 2010-es parlamenti választásokon, azonban a 2009-es EP-választásokon 6,28 százalékot kapott, és két képviselőt is küldhetett az Európai Parlamentbe. A Sun szerint Nick Griffin vezetése alatt megpróbálták minél szélesebb rétegeknek elfogadhatóvá tenni a pártot, azonban Hurst esetében megmutatkozott a BNP valódi arca.  • Hírek
  • Hírek