Benedek
-4 °C
5 °C

Kadhafi fia szerint szövetkeztek az iszlamistákkal

2011.08.04. 06:17

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető egyik fia azt állította, hogy családja szövetséget kötött az országban harcoló iszlamista lázadókkal annak érdekében, hogy végezzenek a Kadhafi távozását követelő, világi beállítottságú kormányellenes felkelőkkel. Szeif al-Iszlám Kadhafi - aki apjához hasonlóan sokáig azt állította, hogy a líbiai ellenzéket iszlamisták vezetik - a The New York Times című amerikai lapnak beszélt erről Tripoliban. Az újság által szerdán közölt nyilatkozatában kijelentette: a világi lázadók "mind elmenekülnek vagy meghalnak... Majd meglátjuk".

Szeif al-Iszlám Kadhafi állítása szerint családja Ali Szallabival, a Líbia egyes keleti területeit ellenőrző iszlamisták egyik vezetőjével kötött szövetséget. Szallabi a lapnak megerősítette, hogy többször beszélt Kadhafi fiával, de azt már nem, hogy az iszlamisták csatlakoztak volna a Líbiát 42 éve irányító Moammer el-Kadhafi táborához.

A Kadhafi-rendszer előszeretettel tünteti fel magát az ország iszlamistákkal szembeni védelmezőjeként. A líbiai lázadók között akadnak iszlamisták, de a felkelők szerint egységbe kovácsolja őket a szándék, hogy demokratikus kormánnyal váltsák fel a Kadhafi-rendszert. Elképzelhető, hogy Szeif al-Iszlám Kadhafi az interjúval a lázadók közé próbál éket verni, a lázadók soraiban ugyanis repedések mutatkoznak egyik katonai vezetőjük, Abdel-Fattah Júnisz tábornok rejtélyes meggyilkolása után.