Egy nap alatt kirúgták a Magyar Szigeten leleplezett brit neonácit

2011.08.05. 11:48
A BNP soraiban gyorsan feltörekvő Chris Hurst-öt kizárta a brit szélsőjobboldali párt, miután a Sun kiderítette, hogy többször is náci karlendítést mutatott be a Magyar Szigeten egy szélsőjobboldali svéd énekesnő koncertje alatt. A politikus szerint elment egy koncertre, ahol csak azt csinálta, amit ott mindenki más.

A szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt (BNP) péntekre kitette a pártból Chris Hurst londoni regionális titkárt, akiről a Sun brit bulvárlap csütörtökön megírta, hogy náci karlendítéssel és Sieg Heil felkiáltással köszöntötte a norvég merénylőt inspiráló svéd énekesnőt a Magyar Szigeten.

forrás: The Sun
forrás: The Sun

Hurst csütörtökön a cikk megjelenése után nem volt hajlandó bővebben nyilatkozni a Sun újságíróinak. "Elmentem egy koncertre, azt csináltam, amit ott mindenki más csinált. A párt ennek ellenére kizárt" - mondta az ajtóból.

"Hülye volt, de nem drogkereskedés vagy kiskorú lányok futtatása közben bukott le, mint néhányan az iszlám közösségben" - kommentálta ugyanakkor Simon Darby, a BNP szóvivője az ügyet. Darby hozzátette, hogy Hurst szerinte belátta, hogy kínos helyzetbe hozta a pártot.

A Sun szerint Nick Griffin vezetése alatt megpróbálták minél szélesebb rétegeknek elfogadhatóvá tenni a pártot, nyíltan nem lehetett tagjaitól neonáci nézeteket hallani, azonban Hurst esetében megmutatkozott a BNP valódi arca.

A brit szélsőjobboldali politikusról cikkezve a Sun brit bulvárlap riporterei titokban bementek az augusztus 1-8. között Verőcén megrendezett Magyar Sziget második napjára, amelyen mint írják, több ezer neonáci vesz részt Európából.

A cikkükhöz mellékelt videó tanúsága szerint szerint Hurst többször is náci karlendítést mutatott be, miközben együtt skandálta a Sieg Heil-t több résztvevővel a szélsőjobboldali svéd énekesnő, Saga koncertje alatt. (Saga volt Breivik, a norvég tömeggyilkos egyik kedvenc előadója, saját bevallása szerint az ő számait hallgatva tervelte ki a merényleteket.)

A Nick Griffin BNP-elnökhöz közel álló politikus azt is elmondta a riportereknek, hogy arra utasították, soha ne mutassa be a karlendítést nyilvánosan, ugyanis videóra vehetik és ezzel árthatnak a BNP-nek. Ugyanakkor barátok között annyira magabiztos volt, hogy nem törődött ezzel, írták csütörtöki cikkükben.