Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Rick Perry is Obama kihívója lenne

2011.08.11. 23:37
Rick Perry, Texas állam republikánus kormányzója szombaton jelenti be hivatalosan Dél-Karolinában, hogy elnökjelölt kíván lenni.

Noha még nem számít aspiránsnak, a CNN és az ORC közvélemény-kutató intézet csütörtökön közzétett felmérése szerint Perry máris a második helyen áll Mitt Romney mögött a Fehér Házra pályázó republikánus politikusok között. A texasi kormányzó támogatottsága republikánus párt eltökélt szavazói és szimpatizánsai között 15 százalékos, amivel csak két százalékkal marad el Romneytől (ami belül van a 3 százalékos statisztikai hibahatáron).

A felmérés szerint Ron Paul texasi képviselő, Rudy Giuliani volt New York-i polgármester és Sarah Palin volt alaszkai kormányzó támogatottsága egyaránt 12 százalékon áll. Perryhez hasonlóan eddig sem Giuliani, sem Palin nem jelentette be hivatalosan indulási szándékát.

A többi elnökaspiráns közül Michele Bachman 7, Newt Gingrich 5, Herman Cain és Jon Huntsman 4, Tim Pawlenty és Rick Santorum 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik, Gary Johnson és Thad McCotter pedig egyaránt fél százalékot tudhat maga mögött. Giuliani és Palin nélkül Romney 23, Perry pedig 18 százalékos támogatottságot élvez.

A felmérés szerint ha ma tartanák a választásokat, Giuliani 51-41 százalék arányban le tudná győzni Barack Obama elnököt. Romney 48 százalékot kapna Obama 49 százalékával szemben, Perry pedig 46-51 arányú vereséget szenvedne.

A texasi kormányzó a növekvő támogatottsága ellenére nem vesz részt a republikánus elnökjelöltek csütörtök esti vitáján, amelyet közép-európai idő szerint hajnali 3-kor kezd el közvetíteni a Fox News televíziós csatorna.