Újabb halottja van az angliai zavargásoknak

2011.08.12. 10:29 Módosítva: 2011.08.12. 10:30
Belehalt sérüléseibe egy idős férfi Londonban, akire hétfőn éjjel támadtak rá a randalírozók, miközben egy tüzet próbált eloltani a zavargások közepette.

Az eset a zavargások egyik gócpontjában, a nyugat-londoni Ealingben történt, a 68 éves férfi a támadásban szenvedett súlyos fejsérüléstől kómába esett, s a kórházban belehalt sérüléseibe. Úgy tudni, Richard Mannington Bowes megpróbált közbeavatkozni, amikor néhány tinédzser kukákat gyújtott fel. A rendőrség közölte: "Brutális incidens volt, amely egy ártatlan ember halálát követelte."

A rendőrség az ügyben gyilkosság miatt nyomoz, és közzétett egy képet a feltételezett elkövetőről. Olyan helyiek segítségét várják, akik szemtanúi voltak az esetnek. "Ha ön a képen látható gyanúsított, legyen tisztességes és adja fel magát" –  üzente a rendőrség.

Egy helyi férfi már elmondta, hogy látta, mi történt. "A rendbontók felgyújtottak egy kukát, és ráugrottak a férfire, amikor az megpróbálta eloltani a lángokat" – idézte fel.

Ezen kívül négy másik haláleset hoztak eddig összefüggésbe a múlt hét végén kirobbant zavargásokkal: korábban lőtt sebekkel találtak egy férfire az autójában Croydonban –  London egyik déli elővárosában – , három férfit pedig Birminghamben gázoltak el.

A rendőrség a Croydonban lelőtt férfi ügyéről közölte: vélhetően ő és a barátai összetűzésbe keveredtek egy másik csoporttal, ami autós üldözéssé fajult. A 26 éves Trevor Ellist eközben lőtték le.

A három, Birminghamben elgázolt ázsiai férfi halálával összefüggésben eddig négy embert vettek őrizetbe, közülük a legfiatalabb 16 éves. Az ügyben szerdán, elsőként őrizetbe vett férfit azóta óvadék ellenében elengedték.

Londonban csütörtökön késő éjjelig dolgoztak a bíróságok, hogy eljárjanak a rendbontások miatt őrizetbe vettek ügyében, de késő estig működtek a bíróságok Birminghamben és Manchesterben is. Anglia-szerte eddig mintegy 1500 embert vettek őrizetbe a zavargások résztvevői közül.

David Cameron miniszterelnök után rendőrségi források is elismerték, hogy túl kevés rendőr volt szolgálatban a zavargások első napjaiban.  • Hírek
  • Támogatások