Gyújtogattak a tüntetők Londonban

2011.08.07. 08:38 Módosítva: 2011.08.07. 12:40
Zavargások robbantak ki vasárnapra virradóra London Tottenham városrészében amiatt, hogy rendőrök megöltek egy négygyerekes családapát. Az ügyben nyomozás indult, ám a helyiek nagy része a kerületi rendőrőrs elé vonult, a békés tüntetés pedig a rohamrendőrök elleni utcai harccá vált.

A tottenhami rendőrőrs előtti csendes tüntetés akkor fajult rendbontássá, mikor a tömegtől 200 méterre molotov-koktélokat dobtak két autóra. Ezután a tiltakozók összecsaptak a helyszínre vezényelt rohamrendőrökkel, üvegpalackokkal és petárdákkal dobálták őket. Kétszázan gyűltek össze, hogy tiltakozzanak annak a 29 éves Mark Duggannek a halála miatt, akit a minap lövöldözés közben öltek meg a rendőrök.

Egy résztvevő azt nyilatkozta: a tüntetés abszolút békésen indult, később azonban valódi háborús zónává változott. Egy férfi szerint öt, arcukat eltakaró fiatal volt az, aki felgyújtott egy kukát, majd azt a rohamrendőrök közé dobta. Ezután téglákat, utcatáblákat hajigáltak a rendőrökre. Bármit, ami a kezükbe került, felhasználtak, mondta egy másik szemtanú. Adrian Hanstock rendőrparancsnok később úgy fogalmazott, a békés tüntetést eltérítette néhány bűnöző elem.

A zavargók felgyújtottak két rendőrautót és egy emeletes buszt, betörték a környékbeli üzletek kirakatait. Két fotóst megvertek, felszerelésüket összetörték, a BBC stábjára petárdákat dobtak. Helyszíni jelentések szerint fosztogattak is: megpakolt bevásárlókocsikkal hagyták el a helyszínt. A tűzoltók a zavargások miatt eleinte nehezen tudtak a helyszínre jutni, később azonban sikerült megfékezniük a lángokat.

A londoni mentőszolgálat közlése szerint összesen tíz embert kellett ellátniuk, közülük kilencet vittek kórházba. Az összecsapásban nyolc rendőr sérült meg, egyiküket fejsérüléssel szállították kórházba.

"Az emberek boldogtalanok itt"

Egy, a tüntetésen részt vevő asszony szerint a környéken élők azért is jöttek el ilyen sokan, mert jelenlétükkel akarták felhívni rá a figyelmet: az emberek boldogtalanok itt. Az etnikai indíttatású ellentétek, a rendőrséggel szembeni ellenérzések, illetve az erőszakos tömegmegmozdulások egyébként sem új keletűek a kerületben.

1985-ban halálos áldozatokat követelő zavargások robbantak ki itt, miután egy asszony házkutatás közben szívelégtelenségben meghalt.

David Lammy, Tottenham parlamenti képviselője szombaton úgy nyilatkozott: "azok, akik emlékeznek a múltbeli pusztító konfliktusokra, nem akarják, hogy ismét olyan helyzet alakuljon ki. Már van egy gyászoló család a közösségünkben, és a további erőszak nem enyhítheti a fájdalmat." A képviselő később közölte: úgy tűnik, hosszú órákig folytak a zavargások, amíg a rendőrség megtette a szükséges lépéseket.

Theresa May belügyminiszter kijelentette: "A közbiztonság és -tulajdon ilyen mértékű semmibe vételét nem lehet tolerálni. Teljes mértékben támogatom a rendőrséget a rend helyreállításában." A miniszterelnöki hivatal, a Downing Street egy szóvivője azt emelte ki, hogy a zavargás teljességgel elfogadhatatlan. Nincs mentség arra az erőszakra, amellyel a rendőrségnek és a civileknek szembesülniük kellett.

Nem tudni, miért lőtték le

BBC szerint a 26 évvel ezelőtti eset óta a helyi közösség és a rendőrség kapcsolata általában jó volt, a csütörtöki lövöldözés miatt azonban ismét megnőtt a feszültség. A közösség tagjai ugyanis azonnali választ várnak arra: mért lőtték le a 29 éves édesapát.

Duggan ügyében független, a rendőri túlkapásokat vizsgáló testület fog nyomozni, a nyomozás azonban előreláthatólag hosszú lesz. Amit tudni lehet: az esetben egy rendőr is megsérült, mikor megállította a Duggant szállító minitaxit. meg nem erősített források szerint a rendőr le akarta tartóztatni a férfit, aki ekkor rálőtt, amire a rendőr két halálos lövéssel válaszolt. Duggan élettársa, akivel 13 éve élt együtt, azt nyilatkozta: sokkolta a hír, hogy barátja kezében pisztoly volt.

Az elhunyt férfi egyik barátja szerint Duggan nem volt erőszakos ember. "Lehet, hogy benne volt néhány ügyben, de nem volt agresszív és soha nem bántott senkit" - mondta a nő, majd hozzátette: a tüntetők csak igazságot akartak szolgáltatni a családnak, mivel "tenni kellett valamit", ezért is vonultak a rendőrőrs elé.  • Hírek
  • Támogatások