Egyiptom vizsgálatot követel rendőrei halála miatt

2011.08.19. 16:58

Egyiptom tiltakozott pénteken Izraelnél, és vizsgálatot követelt rendőrei halála miatt. Az egyiptomi kormány maga is vizsgálatot indít, és az események helyszínére, a Sínai-félszigetre küldi Számi Anan vezérkari főnököt.

Csütörtökön és pénteken hat egyiptomi rendőr vesztette életét Izrael déli határa térségében, ahol előzőleg palesztin merénylők izraeli célpontokat támadtak meg. A rendőrök halálának körülményeit a különböző források eltérően írták le. A MENA egyiptomi hírügynökség szerint egy izraeli helikopterről kilőtt rakéta végzett velük, az al-Ahram című lap viszont katonai forrásokból úgy értesült, hogy Izrael felől behatoló fegyveresekkel vívott harcban estek el. A térségben még mindig keresik az előző napi merénylet tetteseit.

Izraelben a Népi Ellenállás Bizottsága (PRC) nevű palesztin szervezetet tartják felelősnek az Eilat közelében végrehajtott, összehangolt támadásokért, és a légierő le is csapott a csoportra, megölve öt tagját, köztük a vezetőjét is. A PRC szóvivője pénteken tagadta, hogy ők követték volna el a merényleteket, de örvendezett, és bosszút esküdött halott bajtársaiért.