Ez a poszt a következő Percről percre része:

Hajtóvadászat Kadhafi után

Fontosabb részletek
  • Augusztus 21-én Tripoli 95 százaléka a felkelők kezére került, a központi tér visszakapta eredeti nevét (Mártírok tere).
  • Kadhafi életéről nagyon sok részlet kiderült, de a diktátort egyelőre nem találják.
  • Egyre többen ismerik el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. A magyar külügy is így tett augusztus 23-án.
  • A felkelők másfél milliárd dollárt kaptak a külföldön zárolt vagyonból, de ötmilliárdot szeretnének.
  • A súlyos harcok elől rengetegen menekülnek, egy tripoli kórházban kétszáz holttestet találtak.
  • Tripoliban humanitárius katasztrófa fenyeget, egyre kevesebb az élelmiszer, és a víz is fogytán.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Több forrás szerint elfogták Hala Miszratit, a Kadhafi-párti tévébemondót, aki még korábban egy fegyvert előhúzva arról beszélt, hogy vagy ölni fog, vagy őt ölik meg. Közben újból elterjedt a hír, hogy a felkelők megszerezték a tripoli reptér irányítását. A hétvégén már többször érkeztek ilyen hírek. (BBC)

  • Fordulóponthoz érkeztek Líbiában Barack Obama amerikai elnök szerint. "Egyértelmű, hogy Kadhafi uralmának vége" - mondta. Méltatta az akcióban résztvett amerikai és NATO-erőket. Óva intett a túlkapásoktól, valamint amerikai segítséget ígért az átmenethez. (BBC)

  • Egyes források szerint Mohamed Kadhafit, a líbiai vezető legidősebb fiát kiszabadították a fogságból a Kadhafihoz hű fegyveresek. Az al-Dzsazíra értesüléseit ugyanakkor más források nem erősítették meg. Kadhafi legidősebb fia vasárnap éjjel adta meg magát a felkelőknek.

  • A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Kadhafi, másodszülött fia, Szaif al-Iszlám, és a volt kémfőnök, Abdullah al-Szanuszi ellen is nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. Luis Moreno-Ocampo főügyész szerint ugyanakkor első sorban a stabilitást kell szem előtt tartani, biztonságos helyzetet kell teremteni a líbiai népnek. "Utána majd lesz időnk megbeszélni a letartóztatásokat" - mondta. (BBC)

  • "Gyorsan kell felállítanunk a politikai struktúrákat, hogy képesek legyünk a jelenlegi helyzetből egy békés, demokratikus és szabad társadalmat létrehozni - mondta a német kancellár. - A líbiaiak már túl sokat szenvedtek."

    Merkel szerint Kadhafi pénze "a líbiai nép nevére szól és a demokratikus átmenet támogatására kell fordítani, mert ezt a pénzt valójában ők keresték meg."

  • Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet bejelentette: még több orvost küld a harcvonalra Líbiába. Tegnap már több csapat is érkezett a harcok közelében lévő kórházakba, ma azonban újjabbaka tis küldtek, hoyg megbírkózzanak a sebesültek tömegével. "Elsősorban sebészekre van szükség, mert a helyi személyzet már a végletekig kimerült - mondta a líbiai misszió vezetője, Mike Bates.

  • Ali Ibrahim, egy Tripoliban élő szomáliai férfi a BBC-nek úgy nyilatkozott: a fekete bőrű bevándorlók félnek, hogy megtámadják őket, mivel a pletykák szerint Kadhafi fekete zsoldosokat alkalmazott, hogy harcoljanak érte. "Az emberek meg vannak rémülve, a feketékkel szembeni megtorlások miatt. Volt már ilyenre példa korábban is."

  • Miszráta több hajónyi utánpótlást küldött a Tripoliban harcoló felkelőknek, de az odaküldött emberek nem tudnak bejutni a városba, mivel az utat még mindig blokkolják a Kadhafihoz hű erők.

    Ha az út megnyílik a két város között, sokkal több segítséget tudnak eljuttatni a fővárosba, és a Nyugat-Líbiát jelenleg irányító ellenzék helyzete is megerősödik. Az ottlévők reménykednek, hogy a Tripoliból érkező kedvező hírek a régi rendszer maradványait is meggyőzik, hogy adják fel a harcot és ne okozzanak még több vérontást.

  • Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke hamarosan állásfoglalást ad ki a líbiai helyzetről. A Fehér Ház egyébként már kijelentette: nincs okuk azt hinni, hogy Kadhafi elhagyta Tripolit.

  • A líbiai felkelők televíziója szerint Kadhafi erői válogatás nélkül lövik a vezető rezidencájából a Tripolival szomszédos környéket. Az Al-Jazeera eközben azt mondja: az előző éjszaka elterjedt a hír, melyben az állították, a lázadók elfogták Kadhafit és házi őrizetben tartották, ám ő megszökött támogatóinak segítségével.

  • A BBC helyszíni tudósítója a Rixos Hotelből azt jelentette: még mindig jelentős katonaság mozog a városban. "Harminc nemzetközi újságíróval vagyok itt, egy olyan területen, amit még mindig Kadhafi erői tartanak ellenőrzésük alatt. Véleményünk szerint ezen kívül csak egy, maximum két másik területet tarthatnak megszállva a városban. Az utcákról egész nap a harcok zaja szűrődött be, egy perccel ezelőtt pedig sok jól felszerelt, katonákkal teli teherautó haladt el az épület mellett észak felé, talán a Zöld tér körüli terület felé haladva."

  • Az Afrikai Unió rendkívüli vészgyűlést tart ma este a líbiai helyzet kapcsán. Noureddine Mezni szóvivő szerint a résztvevők sok információt osztanak majd meg egymással, hivatalos állásfoglalást azonban most nem adnak ki, mivel két napon belül úgyis újabb találkozójuk lesz.

  • Jelentések szerint Kadhafi egy Tajourához közeli kórházban van, Tripoli keleti részén. Nem ez az első alkalom, hogy a szóbeszéd a líbiai vezetőt rezidenciáján kívülre helyezi, a mostani pletykát például egy Londonban működő online újság, az Elaph, és az Al-Arabiya TV kezdték terjeszteni.

  • Nagy-Britannia szerint rendkívül fontos, hogy a líbiaiak a harcok lezárulta után ne kezdjenek bosszútámadásokba, és legalább ugyanilyen fontos az is, hogy stabilizációs terveket készítsenek a jövőre nézve - elkerülve ezzel egy jövőbeni káoszt. Az USA 2003-as megszállása után Irak ugyanis ilyen káoszba süllyedt, így most különösen oda fognak figyelni rá, hogy itt ne történhessen meg ugyanez - mondta Andrew Mitchell, államtitkár.

    Mitchell szerint Anglia tanult Irak esetéből és már lefektette egy Kadhafi utáni Líbia alapjait. Arra a kérdésre, hogy egy líbiaiak által vezetett átmenet esetén mit segíthetnének a szövetségesek, azt mondta: az ország szövetségesei csak az akadálymentes átmenetben segíthetnek, semmi másban.

    "Egyértelművé kell tennünk, hogy itt nem lehetnek megtorló bosszútámadások. A líbiaiaknak együtt kell dolgozniuk egy új Líbiáért és be kell tartaniuk a biztonsági szabályokat. A Nemzeti Átmeneti Tanácsnak jó informális kapcsolatai vannak a tripoli biztonsági erőkkel, így most azt kell majd mondaniuk nekik: adunk nektek munkát, ha cserébe segítetek fenntartani a stabilitást."

  • Egy Tripoliban lévő lakos szerint a mobilteelfonok nem működnek. "Nekem van generátorom, de másoknál nincs elektromos áram. A mobilok nem működnek. Az emberek még mindig sokkban vannak amiatt, ami történt." A városban egyáltalán nincs elektromos áram, kevés a víz és az étel is.

    A Rixos Hotel mellett még mindig golyók röpködnek, és heves harcok dúlnak egy Kadhafi rezidenciájától nem messze eső útnál is, ahol hatalmas robbanások vannak és erős a tűzharc.

  • Egyes jelentések szerint a harcoló erők a városi Rixos Hotelnél csoportosulnak, ahol korábban több külföldi tudósítót is csapdába csaltak a harcok alatt.

    A BBC helyszíni tudósítója tegnap este fegyverropogást hallott kiszűrődni a hotelből. "Ezek nem az ünneplés örömlövései voltak, hanem harc dúlt odabent".

  • A Kadhafit támogató Al-Urubah tévécsatorna szemtanúkat idéz műsorában, akik azt mondják: a város több mint 90 százaléka újra Kadhafi ellenőrzése alatt áll.

    A BBC Tripoliban lévő tudósítója eközben arról elmélkedik, kapitulálnak-e a tábornok erői, illetve megvan-e a felkelők ereje ahhoz, hogy a nehézfegyverzetű csapatokat legyőzzék. "Tervez Kadhafi ellencsapást? Valószínűleg nem, mivel nincs már hozzá elegendő kapacitása, de a múltban már sokszor bizonyította, hogy keményen visszavág ellenségeinek" - vonja le a végkövetkeztetést.

  • Kadhafi táborában növekvő füstöt lehet látni ott, ahol a két tábor összecsapott Tripoli ellenőrzéséért. A felkelésig a külföldi újságírókat elszállásoló hotel körül még Kadhafi támogatói ellenőrzik az utcákat. A tegnap esti ünneplést napközben már nem ismételték meg, ehelyett a legtöbben otthon maradtak és bezárkóztak, várva, hogy véget érjenek a harcok.

  • A Pentagon szóvivője, Dave Lapan közölte: az USA nem tervezi, hogy békefenntartó csapatokat küld Líbiába. "Ha lesz is valamilyen átmeneti, nemzetközi csapat, az Egyesült Államok biztos nem delegál katonát oda".

    Ugyanakkor fenntartják légiközlekedési felügyeletüket Líbia felett és jelenleg is figyelik, hogyan alakul a harcok állása Tripoliban.

  • Tripoliban többen ünnepelnek a Zöld téren, de a többség inkább bezárkózott otthonra, a boltok bezártak vagy ki sem nyitottak. Fosztogatásokról ugyanakkor nem érkeztek hírek. (Guardian)

  • A Kadhafi-kormányzat egyik tisztviselője azt állította a Reutersnek, hogy 376-an meghaltak, több mint ezren megsebesültek mindkét oldalon, mióta megkezdődött a fővárosért a harc. Hivatalos adatokról egyelőre nem tudni.

  • Az al-Urubah állami tévé szerint Szaif al-Iszlám Kadhafit, a líbiai vezető másodszülött fiát valójában nem fogták el a felkelők. "Még mindig védi az országot" - állították, miközben Kadhafi-párti műsorokat sugároztak. (BBC)

  • Sok kenyai szemében Kadhafi sok pozitív dolgot tett, fontos szerepet játszott az apartheid és a gyarmatosító felfogások elleni harcban, vélte Richard Onyonka, Kenya miniszterelnök-helyettese a BBC Focus on Africa című műsorában. Szerinte Kadhafi bukása rossz hír az Afrikai Uniónak, amelyet korábban évekig nagyrészt a líbiai vezető pénzelt.

  • A Világbank bejelentette, hogy felveszi a kapcsolatot Líbiával, amint segítséget tud nyújtani az ország talpraállásában. (BBC)

  • Musztafa Abdul Dzsalíl, az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője szerint ostromolják Szirtét, Kadhafi szülővárosát. Az al-Dzsazíra forrásai megerősítették, hogy a városban elvágták az áramellátást, emellett zavarják a kommunikációs csatornákat. A források szerint több magas rangú Kadhafi-tisztviselő, köztük az információs miniszter, Ali al-Kilani is a városban van.

    Bregában a felkelők bejutottak egy eddig elérhetetlen iparnegyedbe, miután a felkelők tüzérsége megfutamítota Kadhafi erőit.

  • "Kulcsfontosságú, hogy a konfliktus további veszteségek és megtorlás nélkül érjen véget" - mondta Ban Kimun, az ENSZ főtitkára New Yorkban. Felszólította Kadhafi erőit, hogy azonnal fejezzék be az erőszakot, és engedjenek utat a békés átmenetnek.

    Ban Kimun szerint az ENSZ már az elmúlt két-három hónapban terveket dolgozott ki a líbiai újjáépítés segítésére. A regionális szervezetekkel a hét második felében egyeztetnek a továbbiakról. (BBC)

  • A BBC helyszíni tudósítója szerint úgy tűnik, hogy Tripoli nyugati részén a Kadhafihoz hű erők visszaszereztek olyan területeket, amelyeket már napközben megszereztek a felkelők.

  • A Pentagon egyik tisztviselője azt mondta a Reutersnek, hogy az Egyesült Államok szerint Kadhafi nem hagyta el Líbiát.

  • Az al-Arabíja szerint a líbiai felkelők elfogták Kadhafi Szádi nevű fiát is, aki korábban a líbiai focicsapat kapitánya volt, valamint az olasz bajnokságban, a Serie A-ban is játszott. (BBC)

  • Kedden Bengáziba, a felkelők fővárosába repül Ahmet Davutoglu török külügyminiszter, aki hétfő este még az etióp fővárosban részt vesz az Afrikai Unió rendkívüli ülésén. Törökországot és azt a nemzetközi kontaktcsoportot is képviseli majd, amelyet még nyugati és arab országok hoztak létre a líbiai helyzet miatt néhány hónapja. (BBC)