Phenjan leszerelheti atomfegyvereit

2011.08.24. 16:01
Kim Dzsongil észak-koreai vezető Phenjan nukleáris leszerelésével foglalkozó tárgyalások felújítását ígérte Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek szerdán a burjátföldi Ulan Udéban tartott találkozón. Észak-Korea előzetes feltételek nélkül kész moratóriumot elrendelni a kísérletezésre és az atomfegyverek előállítására is közölte Natalja Tyimakova, Medvegyev sajtótitkára.

A két Korea közötti kisebb összetűzések továbbra is napirenden vannak, ezért az egész világot aggasztja az északiak tevékenysége.

Az Észak- és Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán részvételével folyó tárgyalások 2008 decemberében szakadtak meg, ám ezt Észak-Korea csak 2009 áprilisában erősítette meg, majd egy hónappal később, 2006-os atomrobbantási kísérlete után, újabb nukleáris kísérletre került sor.

Medvegyev elsősorban azt emelte ki, hogy mindnyájan érdekeltek Oroszország, Észak- és Dél-Korea hármas gazdasági együttműködésében, egy Dél-Koreáig húzódó gázvezetéket is terveznek Oroszországból. A tárgyalásokkal meg is bízták az illetékeseket, a technikai részletekért Alekszej Millert, a Gazprom vezérigazgatója felel.

Tárgyaltak még Észak-Korea 11 milliárd dolláros adósságának rendezéséről is, amit még a Szovjetuniótól kapott. Az akkori árfolyam szerint 1 dollár 0,6 rubelt ért, a mai árfolyam 30 rubel körül van. Megállapodtak az átütemezésről való tárgyalások újrakezdésében is.

Kim Dzsongil nem szeret repülni, ezért az utat páncélozott vonatán tette meg, melynek oroszországi szakasza 3700 km volt.

A fokozott biztonsági intézkedések miatt felborult a térség vasúti menetrendje. Százméterenként álltak a rendőrök az utak mentén, ahol végighajtott 1995-ös páncélozott Mercedesével. A kisebb települések lakó nem hagyhatták el házaikat. Júniusban Kim Dzsongil  már elindult Oroszországba, de a látogatás tervének kiszivárgása miatt visszafordult a határnál.