Piroska
-11 °C
-2 °C

Kiürítik New York egy részét Irén miatt

2011.08.26. 21:02 Módosítva: 2011.08.27. 09:45
New York polgármestere elrendelte pénteken a város alacsonyan fekvő területeinek kötelező kiürítését, mielőtt az Irén nevű hurrikán eléri a környéket. A hurrikánt 2-es fokozatúvá minősítették, de még erősödhet.

Az intézkedés mintegy 250 ezer embert érint. Már pénteken megnyitják a menedékhelyeket, és szombat délután öt órára be kell fejezni a kiürítést. A veszélyeztetett kórházakból már pénteken megkezdődött a betegek elszállítása.

"Ilyen rendelkezést még sohasem adtunk ki, és most sem tennénk, ha nem gondolnánk, hogy ez a vihar nagyon veszélyes lehet" - mondta sajtótájékoztatóján Michael Bloomberg polgármester.

000 122170953

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a tömegközlekedés leállítását jelentette be pénteken a közelgő szélvész miatt. New York városában ez szombat déltől lép hatályba, akkor indulnak az utolsó metrók és autóbuszok. A metrót az a veszély fenyegeti, hogy a ciklont kísérő esőzések elöntik az alagutakat. Leállnak a vonatok New Jerseyben is. Philadelphia vasárnapra készül hasonló intézkedéssel. Ha a szél túl erős marad, a nagyobb hidakat is lezárják a forgalom elől.

Barack Obama elnök a hurrikánt potenciálisan nagyon veszélyesnek minősítette, és kérte honfitársait, hogy vegyék komolyan a helyzetet. Az elnök a vihar miatt megszakítja szabadságát, amelyet egy, a vihar útjába eső tengeri üdülőhelyen tölt.

A legfrissebb jelentés szerint az Irene egy kicsit vesztett az erejéből, most a forgószél sebessége mintegy 160 kilométer óránként.