Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Gyorsan terjed a gyógyszerrezisztens tbc

2011.09.13. 20:57

Gyorsan terjed Eurpában a gyógyszer-rezisztens tuberkulózis - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely kedden tette közzé a betegség leküzdésének stratégiáját.

A WHO adatai szerint Európában található az a kilenc ország, ahol a legmagasabb a gyógyszerrezisztens tébécé előfordulásának aránya. Ezek egyebek közt Azerbajdzsán, Moldova, Oroszország és Ukrajna.

"Európában senki sem lehet biztos abban, hogy nem fertőződik meg gyógyszer-rezisztens tébécével" - hangsúlyozta Ogtay Gozalov, a WHO tisztviselője, aki aggasztónak nevezte a helyzetet.

A WHO terveiben szerepel, hogy 2015-ig diagnosztizálják a gyógyszer rezisztens tébécés esetek 85 százalékát és a betegeknek legalább háromnegyedét kezelik. Jelenleg Nyugat-Európában csupán a gyógyszerrezisztens tébécés esetek 32 százaléka részesül megfelelő kezelésben, sokan ugyanis idő előtt abbahagyják a gyógyszerek szedését. Ez pedig közrejátszik a gyógyszerek iránt érzéketlen törzsek kifejlődéséhez.

A WHO terveinek megvalósítása 2015-ig 5 milliárd dollárba (1034 milliárd forintba) kerül, általuk az Egészségügyi Világszervezet reményei szerint  120 ezer életet menthetnek meg. Ugyanakkor a megtakarítások a diagnosztikai és terápiás költségeken 12 milliárd dollárt (2482 milliárd forintot) tesznek ki.