Az USA sem örül az új izraeli telepeknek

2011.09.27. 20:11

Csalódáskeltőnek és kontraproduktívnak minősítette az amerikai külügyminisztérium azt, hogy az izraeli kormány jóváhagyta további 1100 lakás felépítését a megszállt ciszjordániai palesztin területen.

Az amerikai diplomácia felszólította az izraeli és a palesztin felet, hogy ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek megnehezítik a közvetlen béketárgyalások újrakezdését. "Mély csalódást keltett bennünk az izraeli kormány bejelentése" – jelentette ki Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő.

Az izraeli tervek az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint is aláássák az izraeli-palesztin béketárgyalásokat, veszélyeztetik a két állam elve alapján történő konfliktusrendezés életképességét.

Catherine Ashton az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a közel-keleti helyzetről folytatott vitában azt mondta: mélységes sajnálattal értesült arról, hogy Izrael nem hagy fel telepépítési terveivel.

A két állami megoldás, vagyis Izrael megőrzése és a palesztinok államának megteremtése a közel-keleti alapkonfliktus olyan rendezési vezérelve, amelyben a békeközvetítő "kvartett" valamennyi tagja – az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok és Oroszország is – egyetért, azon túl, hogy ahhoz korábban maguk az érintett felek szintén elvi beleegyezésüket adták.

A "kvartett" korábban arra szólította fel mind Izraelt, mind a palesztinokat, hogy tartózkodjanak a provokatív cselekedetektől, ezzel is segítve a közvetlen tárgyalások újrafelvételét.

A múlt héten, az ENSZ Közgyűlésének idei ülésszakát megnyitó New York-i plenáris üléssorozaton a palesztin államiság kérdése volt az első számú téma. Az Egyesült Államoknak nem sikerült lebeszélnie Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét arról, hogy beterjessze a palesztin állam ENSZ-tagsági kérelmét. Ez a kérelem most a Biztonsági Tanács (BT) elé került, ahol – ha szavazásra kerül sor – Washington megvétózhatja, és saját közlése szerint meg is akarja vétózni a kérelem teljesítését.