Átment a magyar elnökség álma

2011.09.28. 20:54
Átment az Európai Parlamenten a hatos csomag, vagyis lesz kikényszeríthető közös gazdaságpolitika az eurózónában. Aki eladósodik, az büntetést lesz kénytelen fizetni. Az euró bevezetése óta a legfontosabb lépés ez az EU egységesítése felé. A csomag részleteinek túlnyomó részét a magyar elnökség alatt tárgyalták még.

Az Európai Parlament szerdán megszavazta az úgynevezett hatos jogszabálycsomagot, ami a közös gazdasági kormányzásról szól.

Ennek a csomagnak a tárgyalása jórészt a magyar EU-elnökségre jutott. Annak idején részletesen beszámoltunk a fejleményekről. A csomagot a magyar elnökség utolsó napjaiban az Európai Parlament a magyar reményekkel ellentétben nem szavazta meg, de most végül sikerült a kompromisszum.

Végül nem az EP engedett, hanem a tagállamokat tömörítő Tanács. Júniusban a magyar diplomácia még úgy érezte, hogy a Tanácson belül nincs már mozgástér a további rugalmasságra, de úgy tűnik, hogy az euróválság mélyülése mégis engedményekre bírta a kormányokat.

A hatos jogszabálycsomag hatályba lépése az egyik legkomolyabb változást jelentheti az EU gazdaságpolitikájában az euró bevezetése óta. Magyarországot ugyan egyelőre nem érinti közvetlenül, mert csak az eurót használó tagállamokra vonatkozik, de már készül terv a zónán kívüli tagállamok bevonására is.

A csomag lényege, hogy a túlköltekező tagállamok nagyon komoly, és szinte automatikusan kivethető büntetésekre számíthatnak. Ezzel a maastrichti kritériumoknak nevezett feltételek az EU reményei szerint valóban betarthatóvá válnak. A büntetést már akkor kifizettetik, ha az érintett ország még nem lépte át az eladósodás határát, de költségvetési politikája alapján ez hamarosan bekövetkezni látszik.

A büntetéseket az Európai Bizottság kezdeményezi majd, és azt megakadályozni csak a tagállamok minősített többségének szavazatival, és komoly tanácsi indoklással lehet majd. A nyár végén éppen itt akadt el a vita, mert több nagy tagállam lazított volna ezen, az EP viszont nem engedett.

Ezzel lényegében brüsszeli felügyelet alá kerülnek a tagállamok költségvetései. Ez az első látványos és fontos lépés a közös európai gazdaságpolitika felé. Ettől remélik az európai politikusok, hogy elkerülhetők lesznek az újabb, mostanihoz hasonló válságok.