16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Óriási robbantásokat terveztek irániak Washingtonban

Index, MTI
2011.10.11. 21:43
Két iráni származású férfi a teheráni Forradalmi Gárda támogatásával fel akarta robbantatni a washingtoni szaúdi és izraeli nagykövetséget, illetve meg akarta gyilkolni Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetét - jelentette ki kedden Washingtonban Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

A két terrorista egyike, az Egyesült Államokban honosított és az FBI által elfogott Manssor Arbabsiar állítólag bevallotta, hogy részt vett az összeesküvésben, amelyet a jelenleg Iránban tartózkodó Gholam Shakurival együtt, az Iráni Forradalmi Gárda támogatásával és a mexikói drogkartellek bevonásával kívántak végrehajtani.

A New York-i szövetségi bíróságon kedden felbontott feljelentés szerint 2010 tavaszán Arbabsiar egy magát egy mexikói drogkartell képviselőjének kiadó amerikai titkosügynöknek másfél millió dollárt ajánlott a szaúdi nagykövet meggyilkolásáért, majd 100 ezer dollárt át is utalt egy amerikai bankszámlára.

Az Adel al-Dzsubeir szaúdi nagykövet elleni pokologépes merényletet egy olyan washingtoni étteremben hajtották volna végre, amelyben 100-150 ember tartózkodott volna, köztük az amerikai kongresszus több tagja. Sok ártatlan áldozat lett volna - mondta Robert Mueller, az FBI igazgatója.

Arbabsair a feljelentés szerint azt mondta az ügynöknek, hogy nem érdeklik a robbantás esetleges áldozatai. A két feltételezett terrorista közül Arbabsiar szeptember óta egy New York-i börtönben ül.

A két férfi a diplomata megöletése mellett a két washingtoni nagykövetségi épület ellen is bombatámadásokat tervezett. 
Eric Holder sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az amerikai kormány egyelőre nem részletezett válaszlépéseket fog tenni Iránnal szemben. Arra az újságírói kérdésre, hogy a merényleteket az iráni kormány legmagasabb köreiből is jóváhagyták-e, Holder az mondta, hogy az Igazságügyi Minisztérium ezzel nem vádolja Iránt.  • Hírek
  • Hírek