Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Lecsaptak a Breivikkel üzletelő lengyelekre

2011.10.12. 18:51

A lengyel hatóságok tucatnyi embert előállítottak a július 22-i oslói robbantásos merénylet után indított nyomozás eredményeként - közölte szerdán a poznani ügyészség.

Anders Breivik norvég terroristaakciója után a lengyel ügyészség vizsgálatot indított robbanóanyagok előállítása, birtoklása és az azokkal való kereskedés címén. Ennek nyomán szakértői vélemények alapján megállapította, hogy egy, az interneten vegyszereket forgalmazó lengyel cég tulajdonosa olyan komponenseket árusított, amelyek alkalmasak robbanóanyagok előállítására.

A lengyel rendőrség és tűzoltóság kedden nyolcvanöt helyen házkutatást tartott, az említett internetes cég ügyfeleinél. Tucatnyi személyt kihallgatásra előállítottak, de vádat nem emeltek ellenük. Az ügyészség hangsúlyozta, hogy olyan személyekről van szó, akik gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben vásároltak különféle vegyi anyagokat.

Breivik naplójában azt írta, hogy a merényletekre készülve 2010 decemberében az interneten egy lengyel cégtől harminc dekagramm nátriumsalétromot vásárolt. A szóban forgó wroclawi cégnek van norvég nyelvű internetes oldala. A nátriumsalétromot Norvégiában lazachús konzerválására használják. Breivik bankkártyával fizetett az áruért.