Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Rét a házfalon: nyáron hűt, télen fűt

2011.10.14. 12:31
Három hónap alatt készült el egy évvel ezelőtt az első zöld homlokzat az osztrák fővárosban, amelynek az épület klímájára gyakorolt hatását a BOKU (Talajgazdálkodási Egyetem) és a Meteorológiai Intézet is nyomon követte, írja a bécsi Compress hírügynökség.

A bécsi köztisztaságiak, az MA48 központi épületének homlokzatára csaknem háromezer folyóméternyi alumínium virágtartóba 16 ezer tő levendulát, díszfüvet, gyógynövényt és cserjét ültettek el, amelyek virágos rétté varázsolták a felújításra megérett, szürke épületet.

A bécsi köztisztasági vállalat fala, közvetlenül a telepítését követően, 2010-ben. Fotó: Compress
A bécsi köztisztasági vállalat fala, közvetlenül a telepítését követően, 2010-ben. Fotó: Compress

A 850 négyzetméternyi függőleges mezőn himbálódzó tengernyi halványrózsaszín, kék és fehér virág nemcsak az ott dolgozók és a járókelők hangulatára hatott ki pozitívan, de az épület klímájára és hangszigetelésére is. A mérési eredmények szerint az épület hővesztesége ugyanis 50 százalékkal csökkent.

Nyáron a teljes pompájukban lévő növények révén jobban visszaverődnek a napsugarak, télen viszont a lombjukat vesztett cserjék, fűcsomók között átsütve szabadon melegíthetik a falakat. A növények természetes párologtatása miatt az épület falai a meleg hónapokban 10-15 celsiusfokkal is hűvösebbek maradtak, télen viszont jobban tartották a meleget.

Bár a tavalyi tél hosszú és hideg volt, és az energiárak is emelkedtek, az épület fűtési költségei mégis 13 százalékkal csökkentek. Ehhez természetesen a tető szigetelése is hozzájárult.

Mivel a zöld homlokzat hatékonyságánál sok múlik a megfelelő növényfajták kiválasztásán és néhány alapszabály betartásán, Bécs városa széles körű tanácsadással segíti azokat a magánszemélyeket és lakóközösségeket, akik ezzel a módszerrel szeretnék élővé varázsolni lakóépületük homlokzatát.

A bécsi kertészeti vállalat, a Wiener Stadtgärten maximum 2.200 eurós anyagi támogatást is ad azoknak a bécsieknek, akik a falak kizöldítése mellett döntenek. A hozzájárulás mértéke 10 és 100% közötti lehet.