Elemér
0 °C
10 °C

Csaló formálta a brit külpolitikát?

2011.10.16. 15:47
Csalás gyanújával rendőrségi vizsgálat indulhat Liam Fox volt brit védelmi miniszter közeli bizalmasa ellen, aki a minap lemondott tárcavezető tanácsadójának adta ki magát, és vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint még az izraeli hírszerző szolgálatot, a Moszadot is rászedte.

Liam Fox, a kormányzó brit Konzervatív Párt jobbszárnyának egyik prominens képviselője, péntek este jelentette be lemondását, miután kiderült, hogy a vele bennfentes kapcsolatot ápoló barátja, a 34 esztendős Adam Werritty rendszeresen az ő tanácsadójaként lépett fel. A férfi államközi eseményeken is jelen volt, jóllehet nem állt sem a védelmi tárca, sem a Konzervatív Párt alkalmazásában.

Werritty tanácsadói minőségében a védelmi minisztert szinte mindegyik hivatalos külföldi látogatásra elkísérte Szingapúrtól Dubajon, Sri Lankán és Ausztrálián át Új-Zélandig, és többtucatnyi alkalommal járt a minisztérium londoni épületében is Fox vendégeként.

Iráni ügyek szakértője

Az Independent on Sunday című vezető vasárnapi liberális lap azonban feltárta, hogy Werritty még az eddig gondoltnál is sokkal mélyebben részese volt külpolitikai és biztonságpolitikai ügyeknek, nem egyszer a brit kormány hivatalos politikájával ellentétes, önjáró módon.

A lap több forrásból származó információi szerint Fox bizalmasa például szorosan együttműködött olyan amerikai konzervatív körökkel, amelyek Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök elmozdítására szőttek terveket, jóllehet a hivatalos brit politika az, hogy az iráni nukleáris fejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi konfliktusra diplomáciai úton, az ENSZ bevonásával kell megoldást találni.

Az Independent on Sunday szerint riadalmat kelthet a brit külügyminisztériumban, hogy olyasvalaki, akinek korlátlan bejárása volt az egykori védelmi miniszterhez, vagyis David Cameron miniszterelnök belső kabinetjének egyik vezető tagjához, szabadúszó külpolitika-formálóként léphetett fel.

A lap forrásai szerint Werrittyről, aki teljesen jogosulatlanul a brit parlamenti alsóházának hivatalos névjegykártyáját használta, és ezen Liam Fox tanácsadójaként tüntette fel magát, a Moszad egyenesen azt hitte, hogy ő a brit védelmi miniszter stábfőnöke. Az izraeli hírszerzés olyan nagyra értékelte Fox bizalmasát, hogy Werritty - akinek semmilyen brit kormányzati tisztsége nem volt - az izraeli kormány legmagasabb szintjein is össze tudott hozni találkozókat, és a Moszad az iráni ügyek szakértőjeként tartotta őt számon.

Az ellenzéki brit Munkáspárt indítványozta, hogy a londoni rendőrség kezdjen vizsgálatot Liam Fox bizalmasa ellen csalás gyanújával. A rendőrség szóvivője vasárnap közölte a BBC-vel, hogy az illetékes ügyosztály megvizsgálja az eljárás megindításának lehetőségét.

Az egyre több irányban elágazó botrány ügyében a brit sajtó a pénzügyi visszaélés és a politikai összeférhetetlenség gyanúját is felvetette.

A Daily Mail című konzervatív tömeglap forrásai szerint a Konzervatív Párt pénzügyi holdudvarához tartozó nagyvállalkozók összesen 157 ezer fonttal (több mint 50 millió forinttal) finanszírozták a volt védelmi miniszter barátjának utazgatásait és vállalkozásait. A Mail értesülései szerint az egyik adományozó - egy kockázatitőke-vállalkozást irányító milliomos - egy olyan hadiipari vállalat tulajdonosa, amely a brit királyi légierő (RAF) harci és csapatszállító repülőgépeihez is gyárt alkatrészeket.