Már van jelölt, aki legyőzné Obamát

2011.10.17. 21:12 Módosítva: 2011.10.17. 22:17
Herman Cain georgiai üzletember, a republikánus elnökaspiránsi mezőny egyetlen fekete indulója 43:41 arányban legyőzné Barack Obamát, ha most tartanák az amerikai elnökválasztást - derült ki a Rasmussen Reports hétfőn nyilvánosságra hozott, legfrissebb felméréséből.

A Rasmussen szerint a republikánus kihívók közül a mai állás szerint egyedül Cain tudná legyőzni Obamát a valószínű szavazók mai megítélése szerint. A közvélemény-kutató cég korábban kizárólag Mitt Romney volt massachusettsi kormányzóval kapcsolatban mutatta ki a győzelem esélyét, aki most 41:43 arányban kikapna az elnöktől.

A Rasmussen szerint Cain és Romney támogatottsága egyaránt 29 százalékos és a maga 10 százalékával rajtuk kívül egyedül Newt Gingrich volt képviselőházi elnök jutott fel a kétszámjegyű tartományba.

Az ORC közvélemény-kutató intézet és a CNN televíziós hírcsatorna hétfőn nyilvánosságra hozott közös felmérése szerint a megkérdezett republikánusok 26 százaléka Romneyra, 25 százalékuk pedig Cainre szavazna. A harmadik helyen itt Rick Perry texasi kormányzó áll, 13 százalékkal. A megkérdezettek kétharmada ugyanakkor nem döntötte el véglegesen, hogy melyik aspiráns mellett kötelezze el magát.

Elemzők szerint korai még megmondani, hogy vajon tartósnak mondható-e Cain előretörése. Lapértesülések szerint az ellenzéki párt vezetése és anyagi támogatóinak jelentős része a jelenlegi felállásban Romney mellett tenné le a garast. A republikánus elnökaspiránsok legközelebb kedd este, Las Vegasban mérik majd össze erejüket egy újabb élő televíziós vitában.

Az ORC/CNN televíziós felmérés szerint a republikánusokban sokkal jobban buzog a szavazási kedv, mint a demokratákban. A legfrissebb adatok szerint az ellenzéki párt híveinek 62 százaléka tervezi, hogy felkeresi a szavazóhelyiséget, míg a kormány támogatóinak részéről csak 48 százalék készül erre.

A 2010-es, "félidős" kongresszusi választások előtt a voksolási hajlandóság hasonlóképpen oszlott meg a két párt között, ami a republikánusok jelentős előretöréséhez és a képviselőházi többség megszerzéséhez vezetett.

Hillary tanítana, írna és pihenne

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint még mindig elnöki ambíciókat dédelget. Megerősítette, hogy Barack Obama első ciklusának lejárta után, vagyis 2013 elején távozik majd posztjáról és idejét az írásnak és a tanításnak, valamint a nők ügyének fogja szentelni.

"Nem, nem" - válaszolta Clinton a kérdésre, hogy szándékozik-e jelöltetni magát a 2016-os elnökválasztáson.

"De most, tudja, más dolgokat szeretnék kipróbálni. Szeretnék visszatérni az íráshoz és talán a tanításhoz is, a világ lányainak és asszonyainak ügyén dolgozva" - jelentette ki a műsorvezető, Savannah Guthrie kérdéseire válaszolva Hillary Clinton. Hozzátette: kedvére lenne az otthonában pihenni.

Clinton 2008-ban alulmaradt Obamával szemben a hivatalos demokrata elnökjelöltségért folytatott küzdelemben, majd elfogadta volt riválisának ajánlatát és 2009 januárjától kormányának külügyminisztere lett. Az amerikai diplomácia vezetője szerint Obama "a nehéz körülmények ellenére nagyszerű munkát végzett" és "megerősítette Amerika vezető szerepét".

"Továbbra is mi leszünk a vezetők, annak ellenére, hogy más országok is feljönnek az élvonalba. Azért fogunk vezetni, mert Amerika arra rendeltetett, hogy vezessen" - mondta Clinton, hozzátéve, hogy "súlyosan téved", aki úgy gondolja, hogy Amerika hanyatlóban van.
Ugyanakkor elismerte, hogy "előbb a saját házunk táján kell rendet raknunk - a politikai és a gazdasági házunk táján. Ugyanakkor nem mondhatunk le a vezető szerepről a világban, mert amikor így teszünk, az visszaüt". Clinton, anélkül, hogy kitért volna a részletekre, elmondta, hogy gyakran ad politikai tanácsot Obamának.