Keményen egymásnak estek a cseh jobboldal pártjai

2011.10.25. 12:26
Egymásnak estek a cseh kormánypártok, a Közügyek a TOP 09 egyik vezetőjét vádolja korrupcióva, az ODS-hez kötődő Vacláv Klaus szerint meg az ellene felhozott korrupciós vádak mögött a TOP 09 áll. A rendőrség nyomoz.

Korrupciós vádaktól hangos a cseh belpolitika, de meglepő módon nem kormánypárti-ellenzéki felosztásban vádaskodnak a politikusok, hanem a kormánypártok vádolják egymást korrupciós ügyekkel, amibe már Vacláv Klaus elnököt is belekeverték.

Jelenleg két korrupciós ügy tartja izgalomban a közvéleményt, írja a Népszabadság. Az egyikben a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek második embere. Tomás Jarolím vádolta meg korrupcióval a TOP 09 pénzügyminiszterét, Mirsolav Kalouseket, aki a gyanú szerint tízmillió koronás (százmillió forintos) kenőpénz felyében adott engedélyt a Fortuna online fogadóirod működésére.

Kalousek szerint a Közügyek valójában csak a TOP 09 tisztújítását akarja befolyásolni a vádaskodással. Amúgy meg emlékeztetett rá, hogy a Közügyek vezetője, Vít Bárta korábban magánnyomozóirodát működtetett és gyűjtött anyagokat politikustársairól, hogy később zsarolhassa őket. Bártát amúgy áprilisban vádolták korrupcióval helyettesei, Jaroslav Skárka, Stanislav Huml és Krisyna Kocí, akiket cserébe kizártak a pártból.

A TOP 09 közvetve a másik sztoriban is érintett, legalábbis a meggyanúsított Vacláv Klaus a párt elnökét, Karel Schwarzenberg külügyminisztert sejti a háttérben. A vád szerint, ami a korábban Schwarzenberg tulajdonában lévő Respekt magazinban jelent meg, Klaus hivatala kenőpénz fejében adott kegyelmet egy elítéltnek.

A Respektben megjelentek szerint Radka Kadlecova rendőrnőt 2009-ben ítélték két év börtönre, mert kenőpénz fejében adott letelepedési engedélyeket Karlovy Varyban orosz és vietnami állampolgároknak. Kadlecová a börtönben depressziós lett, pszichiáterhez került, akinek aztán elárulta, hogy milliárdos nagybácsija kenőpénzzel elintézte az elnöki kegyelmet. A pszichiáter a titoktartási kötelezettsége ellenére úgy érezte, kötelessége jelentenie az ügyet.

Klaus elnök annyival intézte el a vádakat, hogy a Respekt újságírói bűnözők, amúgy pedig az elnöki posztra pályázó Schwarzenberg akarja lejáratni. Schwarzenberg a CTK hírügynökségnek elküldött közleményében tagadta, hogy bármilyen befolyása lenne a Respekt magazinra, amit évekkel ezelőtt eladott. "Ha Klaus megkérdezte volna a Respekt bármelyik újságíróját, mind elmondhatták volna, hogy tulajdonosként sem szóltam bele soha a szerkesztőség munkájába" - írta.

Klaus pártja, az ODS a legnagyobb koalíciós párt.

A rendőrség mindenesetre ez ügyben is nyomozást indított.