György
14 °C
24 °C

Tunézia: tüntetés a választások miatt

2011.10.28. 00:39 Módosítva: 2011-10-28 01:21:24

A mérsékelten iszlamista en-Nahda párt a szavazatok 41,47 százalékát nyerte el vasárnap a tunéziai alkotmányozó nemzetgyűlési választásokon. A párt ezáltal 90 képviselői helyhez jut a 217 tagú parlamentben – jelentette be csütörtök este a választási bizottság vezetője.

A bejelentés hatására erőszakos tüntetés kezdődött az ország középső részén lévő Szidi Búzid városban. Szidi Búzidban több mint 2000 diák kifosztotta az en-Nahda helyi irodáját, és kövekkel dobálta meg a rendőröket.

A tüntető fiatalok felgyújtották a polgármesteri hivatal épületét. A rendőrség könnygáz bevetésével próbálta meg szétoszlatni a dühödt fiatalok tömegét. Előzőleg kifosztották a választásokon győztes en-Nahda párt helyi irodáját.

A fiatalok azon háborodtak fel, hogy a választási bizottság közölte: kampányfinanszírozási szabálytalanságok miatt érvénytelenített hat olyan jelöltlistát, amelyet egy helyi gazdag üzletember, Hesmi Haamdi állított a választásokra.

Hesmi Haamdi Népi Beadvány néven állított választási listákat. Formációja nagy meglepetésre 19 helyet szerzett meg a nemzetgyűlésben. Miután a választási bizottság bejelentette listái egy részének érvénytelenítését, ő közölte, hogy az össze listáját visszavonja.

A választásokon második helyen végzett baloldali Kongresszus a Köztársaságért (CPR) párt 30 helyet (13,82 százalékot) szerzett meg - közölte Kamel Dzsendubi.