Sorsdöntő szavazás a görög parlamentben

2011.11.04. 15:50 Módosítva: 2011.11.04. 18:42
Újabb fordulóponthoz ért a görög dráma, késő este bizalmi szavazást tartanak a kormányról. A görög kormányfő és legnagyobb ellenfele is elfogadna ugyanakkor egy nemzeti egységkormányt, van azonban egy fontos különbség: Papandréu annak élén akar állni, Szamarasz viszont nem tudja elfogadni, ha ő vezeti azt.

Péntek délután megkezdődött a görög kormányról szóló bizalmi szavazást előkészítő vita, éjjel szavaznak a kabinet sorsáról. Ez csak az utóbbi hetekben a harmadik kulcsfontosságú fordulópont Görögország életében az uniós mentőcsomag bejelentése, a népszavazás felvetése, majd annak visszavonása után.

Ilyen fordulatok között nehéz pontosan megítélni, milyen következményei lennének, ha a kormány elbukna, főleg, mert a görög politika szereplői gyakran egy napon belül is képesek teljesen ellentétes üzeneteket közvetíteni.

Papandréu
Papandréu
Fotó: Louisa Gouliamaki

Egységkormány jöhet

Sokan attól tartottak, hogy ha a görög kormány elbukik most, hónapokig tartó átmeneti állapot jön, ami pont a válságkezelés idején kaotikus csődhöz vezet. Ezt elsősorban Jeórjiosz Papandréu kormányfő és az európai államfők képviselték. A veszély pedig valóban fennáll, csütörtök óta azonban egy másik lehetőség is felmerült: egy nemzeti egységkormány megalapítása.

Annak ugyanis, hogy Papandréu elállt a népszavazástól, az volt a közvetlen előzménye, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, az Új Demokrácia vezetője, Antonisz Szamarasz bejelentette: ők is támogatják az uniós csomagot és az ehhez szükséges megszorításokat.

Nem a megszorításokkal van bajuk

Szamarasz azt mondta, nekik soha nem a mentőcsomaggal vagy az ahhoz szükséges áldozatok vállalásával volt problémájuk, hanem azzal, ahogy a kormány kezelte azokat. Ami biztos: eddig az összes megszorító lépés ellen szavaztak a görög parlamentben.

Szamarasz
Szamarasz
Fotó: Louisa Gouliamaki

A csomag támogatása ellenére továbbra is alapvető ellentét van a két vezető között: Papandréu ugyan támogatna egy nemzeti egységkormányt, de úgy, ha annak élén ő állna. Szamarasz viszont csak úgy támogatná ezt, ha nem Papandréu vezeti a kormányt. (A két politikus szembenállásáról bővebben itt olvashat.)

Nyáron túlélte

A szavazás előtt a kormánypártnak már csak két fős többsége van a parlamentben. Több képviselő kilépett az utóbbi hónapokban, többeknek az egészsége is ráment a válságra, Papandréu pedig a saját pártján belül is egyre erősebb ellenállással néz szembe.

Legutóbb júniusban tartottak bizalmi szavazást Görögországban, ezt túlélte Papandréu, de a helyzet azóta tovább éleződött. Továbbra is reális lehetőség, hogy Görögországnak végül ki kell lépnie az eurózónából, aminek beláthatatlan következményei lehetnek mind az országra, mind ez EU-ra nézve.

A bizalmi szavazás után sem egyértelmű, hogy sokkal tisztább lesz a kép. Csak annyit biztos, hogy Görögország egy újabb fordulaton lesz túl.