Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Peresz: Érik a katonai csapás Irán ellen

2011.11.05. 15:32
Az izraeli államfő szerint egyre valószínűbbé válik egy Irán elleni katonai támadás, amelyet Izrael és más államok hajtanának végre. Az iszlám köztársaság hat hónapon belül atomfegyverrel rendelkezhet - állította Simon Peresz.

Simon Peresz erről egy tv-interjúban beszélt, amelyet szombaton ismertetett a Háárec című újság. A 88 éves elnök szerint "a világ összes hírszerzése tudja, hogy kifutunk az időből, és figyelmeztetik kormányaikat" az iráni atomprogram veszélyességére. Az iszlám köztársaság hat hónapon belül atomfegyverrel rendelkezhet - állította Peresz.

Az államfő emlékeztette a világ államait az Izraelnek tett ígéretükre, amelyet most be kell váltaniuk. Itt az idő, hogy vagy kemény szankciókkal, vagy pedig katonai művelettel teljesítsék vállalt kötelességüket - szögezte le.

Izraelben napok óta heves vita zajlik egy Irán elleni katonai csapás szószólói és ellenzői között. A lakosság megosztott e kérdésben. Nagyjából ugyanannyian félnek attól, hogy a zsidó állammal szemben ellenséges Irán atomfegyverhez juthat, mint amennyien tartanak egy katonai fellépés kiszámíthatatlan következményeitől, amelyek lángba boríthatnák az egész térséget.