Irán valóban atombombát gyárt

2011.11.08. 19:25 Módosítva: 2011.11.08. 21:20
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kizárólag atombomba gyártásához használható számítógépes modelleket talált Iránban. A NAÜ-hoz akkreditált iráni diplomata szerint az ügynökség jelentése "kiegyensúlyozatlan, politikai indíttatású, szakmailag nem megfelelő". Dimitrij Medvegyev orosz elnök élesen bírálta Izraelt. Medvegyev szerint a zsidó állam Irán ellenes retorikája hatalmas háborúhoz vezethet.

Csak és kizárólag atombomba gyártásához használható számítógépes modelleket talált Iránban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA). A szervezet legfrissebb jelentése szerint Irán olyan teszteket hajtott végre, amelyek csakis nukleáris robbanószerkezet megalkotását célozhatják, polgári felhasználásuk nem lehetséges, írja a BBC.

A számítógépes modellek a jelentés szerint egy atombomba gyújtószerkezetét ábrázolják.

Irán továbbra is állítja, hogy nukleáris programja kizárólag polgári célokat szolgál, energiatermelésről szól.

Fegyverkezést szolgáló elemek

Irán atomprogramja évek óta aggodalmakat kelt a környék országaiban és a nemzetközi közösségben. A legaggasztóbbnak eddig az tűnt, hogy Irán urándúsító kapacitások kiépítésén dolgozott, ám ez még polgári célokkal is indokolható lenne - bár alapvetően akkor van értelme, ha fegyverkezésre készülnek.

Az amúgy javarészt 2008-2009-ben lefolytatott vizsgálatokon alapuló jelentés szerint azonban a programnak vannak egyértelműen és kizárólag a fegyverkezést szolgáló elemei.

A NAÜ jelentése az iráni atomprogramról "kiegyensúlyozatlan, politikai indíttatású, szakmailag nem megfelelő" Irán nagykövete szerint. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél akkreditált diplomata kedd esti nyilatkozatát a Farsz iráni hírügynökség ismertette.

Medvegyev: Hatalmas háború lehet

Az orosz külügyminisztérium szerint a jelentés károsan befolyásolják a diplomáciai megoldás lehetőségét. Az orosz külügyi tárca szerint a NAÜ jelentése csak növeli a feszültséget, ráadásul semmi újat nem tartalmaz. Moszkva szerint komoly kétség merül fel azzal kapcsolatban, vajon indokolt volt-e a jelentés információinak széles körű kiszivárogtatása.

Simon Peresz izraeli államfő szombaton azt mondta: egyre valószínűbbé válik egy Irán elleni katonai támadás , amelyet Izrael és más államok hajtanának végre. Az iszlám köztársaság ugyanis hat hónapon belül atomfegyverrel rendelkezhet. Izrael hétfőn is jelezte, hogy értesülései szerint bizonyítékok vannak az iráni atomfegyverprogram létezésére, ezzel párhuzamosan felmerült a megelőző katonai csapás lehetősége is az atomlétesítmények ellen. Izrael katonai csapással semmisítette meg a 80-as években az iraki atomprogramot, pár éve pedig Szíriában bombáztak le egy, minden bizonnyal az ország titkos atomprogramját szolgáló létesítményt.

Dmitrij Medvegyev orosz államelnök berlini látogatásán kedden azt vetette Izrael szemére, hogy "veszélyes retorikát" használ az iráni atomprogram ügyében. "A katonai csapással való fenyegetés egy hatalmas háborúhoz vezethet" - mondta Medvegyev.  "Moszkva többször is felszólította Teheránt, hogy adjon bizonyítékot arra, hogy atomprogramja kizárólag békés jellegű. Sajnos még nem történt elmozdulás ebbe az irányba - mondta Medvegyev, miután tárgyalt vendéglátójával, Christian Wulff német államfővel.

Izrael szankciókra kivár

Izrael egyelőre nem reagált hivatalosan a NAÜ-jelentésre. Mark Regev miniszterelnöki szóvivő annyit mondott, hogy "nem lesz automatikus reakció". Izraelnek előbb a jelentést kell tanulmányoznia - mondotta.

A jelentés "példátlan szigorúsága" elhalasztja egy Irán elleni izraeli támadás lehetőségét két izraeli televízió kedd esti beszámolója szerint. Meg nem nevezett izraeli illetékesekre hivatkozva a két tévécsatorna úgy értékelte, a jelentés lehetővé teszi Izrael számára, hogy kivárjon "néhány hetet vagy hónapot", hogy lássa, vajon a nemzetközi közösség elszánja-e magát "bénító szankciókra", jelesül az iráni központi bank teljes bojkottjára és kőolajexportja tilalmára.