Ez a poszt a következő Percről percre része:

Diáktüntetés Londonban

Fontosabb részletek
  • A tandíjak és az oktatás költségvetésének csökkentése ellen helyi idő szerint délben tüntetés kezdődött Londonban
  • Tavaly ilyenkor a hasonló tüntetések erőszakba fordultak
  • A rendőrség Nagy-Britannia történelmében először gumilövedéket is bevethet, ha elfajul a helyzet
  • Most azonban nem fajult el a helyzet, csak a Trafalgar tér elfoglalási kísérlete okozott rövid időre egy kis izgalmat
  • Húsz embert azért letartóztattak

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Londoni emberünk és a Telegraph jelentése szerint is a rendőrök, egyelőre érthetetlen okokból megállították a menetet a New Fetter Lane végén, a Holborn kereszteződés előtt. A kereszteződés fölött három helikopter köröz, jelentette Jinx.

    000 DV1074141
    Fotó: Ben Stansall
  • A nagy-londoni tanács, a Trafalgar tér felügyelője szerint egyelőre még korai bármit tenni a Trafalgar téri táborozók ellen. A rendőrség figyelemmel kíséri a történéseket, írja a Telegraph.

  • Kisebb összecsapás robbant ki a New Fetter Streetnél, ahol a rendőrség váratlanul megállította a menetet. Londoni emberünk, Jinx jelentése szerint a rendőrök pár tüntetőt kiemeltek a tömegből, valószínűleg emiatt robbant ki az összecsapás. "Jó méteres botokkal hajigálták meg a rendőröket, de aztán rend lett. Most megindultak menet" - mondta Jinx, aki szerint a rendőrség 2500-as becslése reális lehet, talán többen is vannak a felvonulók.

  • Jinx szerint amikor kirobbant az összecsapás, a több ezer bámészkodó szétszaladt az utak mellől. Nem sokkal azután, hogy a tömeg megindult a Holborn Streeten, újra szétszaladtak a bámészkodók, valami történt.

  • Jinx jelentése szerint 50-100 tüntető megpróbált letérni a tüntetés kijelölt útvonaláról, ezért kellett az előbb menekülniük a bámészkodóknak. Páran ugyan átjutottak a kordonon, de hamar elkapkodták őket a rendőrök. Jinx szerint a tüntetők jellemzően békések, de keveredtek közéjük rendbontó csoportok, egy ilyen próbált az imént is kitörni, és ilyen csapott össze a New Fetter Lanen a rendőrökkel, amikor azok párat kiemeltek közülük.

    000 DV1074168
    Fotó: Leon Neal
  • A rendőrség a Trafalgar téri tüntetők rövid ideig tartó megfigyelése után mégis a fellépés mellett döntött, a Guardian értesülései minden tüntetőt őrizetbe vettek. A rendőrség a Twitteren csak annyit közölt, voltak letartóztatások.

  • A rendőrség utolsó tweetje szerint a menet eleje elért a Szent Pál székesegyházhoz, ahol az Occupy London is táborozik.

  • "Rövid életű volt a Trafalgar téri tábor, talán egy órát lehettek ott a tüntetők, mielőtt eltakarították őket" - jelentette a Telegraph tudósítója.

  • A Sky News élő közvetítése szerint néhány tüntető botokkal dobálja a rendőröket a London Wallnál, ezek szerint a menet eleje már elhagyta a Szent Pál székesegyházat. A rendőrök az eredeti tervek szerint teljesen lezárták a székesegyház környékét, a menetet még előtte elterelték a Newgate Streetről az Edward Street irányába. A London Wall az Edward Street után következik az útvonalon.

  • A menet valóban elhaladt már a Szent Pál székesegyház mellett, de a Guardian tudósítója szerint nehéz megmondani, hogy az ottani tüntetők csatlakoztak-e a menethez, ami most "energikusan" halad végcélja, a Moorgate felé.

  • A menet elérte végcélját, a Moorgate-et. A rendőrség eredetileg magyar idő szerint 18:30-ig engedélyezte itt a tüntetést, a demonstráció közben ezt úgy módosították, hogy érkezésük után még két órát maradhatnak a demonstrálók, azaz este hétre tolódott ki a határidő. Londoni emberünk, Jinx beszámolója szerint, bár kisebb csoportok folyamatosan össze-összecsapnak a rendőrökkel, a tiltakozók többsége békés, és inkább ez a jellemző.

  • Király kolléga angolosan távozott, átveszem a tudósítás képzeletbeli stafétáját. Kellemes kattintásokat, minden kedves Index látogatónak!

    Rögtön egy érdekes hír következik: a Scotland Yard húsz embert vett eddig őrizetbe a tüntetésen.

    000 DV1074209
    Fotó: Geoff Caddick
  • A magyar fővárosban már két héttel ezelőtt tüntettek a diákok, jóval megelőzve ezzel londoni kollégáikat. Sokat lehetett korábban arról hallani, hogy London trendet diktál a világnak, de úgy tűnik, hogy immár keleti szél fúj a demonstrációs konjunktúrában.

    Ide kattintva felidézheti, hogyan volt a Szalay utca a mindenféle streetek előképe.

  • A Telegraph helyszíni tudósítója, egy bizonyos James Orr szerint a diákok egy része kitüntette magát és elindult haza. Ha nem csal a brit kolléga szimata, akkor én ma tizede annyit se dolgozom, mint amennyit Király kolléga gürcölt.

  • A Guardiannek küldtek egy levelet, hogy civil ruhás rendőrök békés tüntetőket rángatnak ki ok nélkül a tömegből.

    Ha ez tényleg így volt, és még fokozódik is, akkor lehet, hogy a következő brit kormány festményeket rendel a ma estéről.

  • A legfrissebb helyszíni beszámolók szerint a Moorgatenél zenés táncos mulatságba fordul a demonstráció.

    000 DV1074266
    Fotó: Leon Neal
  • Ezt úgy raktuk össze, hogy a Guardian szerint 800-an lehetnek Moorgate-nél. Egy helyszíni beszámoló szerint pedig négyen tollasozni kezdtek a téren.

  • A szegedi diákok kicsit másképp hívják fel magukra a figyelmet. Szimpatikus kezdeményezésükről a Magyar Távirati Iroda is beszámolt:

    "Több száz diák szavalja el együtt Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét hétfőn a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban a magyar nyelv napja alkalmából.

    A gimnazisták a nagyszünetben - jó idő esetén az iskola belső udvarán, ha esik, az épület aulájában - Pataki Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház művésze után mondják majd el a költeményt.

    A színész az MTI-nek elárulta, még soha nem vett részt ilyen nagy létszámú közös versmondásban, így kíváncsian várja az eseményt. Az azonban biztos, hogy "borzongató élmény" lesz, amint több száz hangon csendülnek föl egyszerre a Radnóti-sorok - tette hozzá.

    A magyar nyelv napja alkalmából elhangzó költeményt a diákok választották ki, mint sokuk kedvenc versét - mondta Pataki Ferenc.

  • A Guardian riportere utánajárt annak, hogyan került tollaslabda a tüntetésre.

    A sportszereket egy bizonyos Leah Borromaeo nevű, 32 esztendős hölgy vitte magával, aki egyébként nem diák, hanem filmes. Ő is hallott arról, amit az Index is megírt korábban: a rendőrök ma elvben gumilövedéket is bevethetnének. És tréfás gesztusként elhozta a saját gumilövedékét, a tollast.

  • A tüntetés az egyetemi tandíjak emelése miatt van.

    A tandíjat jövőre megháromszorozzák Nagy-Britanniában, ami azt jelenti, hogy egy évre akár 9000 fontot is kérhetnek a diákoktól. Ez 3,3 millió magyar forintnak felel meg.

    Lehet felvenni diákhitált, amit akkor kell elkezdeni törleszteni, ha az öregdiák már legalább évi 21 ezer fontot keres. Ez kb. havi 640 ezer forintnak megfelelő fizetést jelent.

    000 DV1074248
    Fotó: Ben Stansall
  • Akkor most figyeljen még egy kicsit!

    Alig kétszázan tüntetnek már csak, de nekik mostanában be kell fejezniük a demonstrációt, mert eddig adott engedélyt a rendőrség.

    Ha lesz még ma valami balhé, akkor az mostanában lesz.

  • Nincs semmi balhé, de a hatóság helikopterei továbbra is köröznek a befejeződő tüntetés környéke felett. Utóbbi észrevételt londoni barátunk, Jinx közölte.

  • Mialatt a diáktüntetés befejeződött, addig az Occupy the London Stock Exchange területfoglalóihoz neves vendég érkezett. Maga Tom Morello, a Rage Against the Machine zenekar gitárosa!

    Bő negyedórát játszott a St. Paul katedrális mellett tanyát ütő rendszerkritikusoknak. A helyszínen lévők szerint remek hangulatot teremtett, együtt énekelt a tömeg.

  • Egy nagy gitárszóló válogatás a londoni tőzsde elfoglalóinak mai sztárvendégétől:

  • Azok az olvasóink, akik most kapcsolódnak csak be az egész mai londoni dili közvetítésébe gyorsan ideírjuk, hogy az occupy csoport és a diáktüntetés két dolog, de ma egy kicsit összeértek.

    A londoni diákok ma a tandíj emelése ellen tüntettek.

    Ezalatt - mint annyi más helyen a világban, de leginkább New Yorkban - Londonban is folyamatosan táboroznak a helyi tőzsde elfoglalására kivonuló rendszerkritikus tüntetők. Az egész occupy mozgalom a Wall Street környékéről indult, és itt olvashatja el, hogy miről van szó.

    A két tüntető csoport szimpátiával figyelte egymást, és amikor a Trafalgar téren sátrat igyekeztek állítani a diákok, akkor a két csoport gesztusai összeértek. Most pedig azok a diákok, akik még maradnának az utcán, állítólag csatlakoznak az occupy csoport táborához.

  • Most jött a meghívó, a lényeget idemásolom:

    Demonstráció a budapesti Bank Center előtt

    Előzetes program: 2011.11.11.
    11:11-kor élőlánc flashmob: Az utca emberei egy sorba állva, egymás kezét fogva, végeláthatatlan láncot alkotnak.

    11:30-tól 15:30-ig: óránként performanszok/akciók/

    flashmobok, folyamatos üzenőfalak
    15.30. közös performansz és média-akció:
    Performansz: A tükörarcúak forradalma
    A média-akció nyitókép terve.
    16.00-tól 18.30-ig: Emberek Tanácsa több témában: A társadalom, gazdaság, kormány szerepe, fenntarthatóság. A részvételi demokrácia bemutatása, a jelenlévő emberek teljes bevonásával körbejárjuk a témaköröket, és konszenzusra jutással döntjük el, hogy melyik területen merrefelé kell haladni, és milyen eszközökkel, módszerekkel tudjuk ezt megtenni.
    Az ET után közösségi akciók és beszélgetések
    Zárás: Az egész napi szimbolikával párhuzamban 23:11-kor.->11.11.
    A mozgalom nevében senki sem tud egy személyben nyilatkozni, ezért az érdeklődők számára a részvételt és a résztvevőkkel való beszélgetést javasoljuk.
    A kezdeményezés nem köteleződik el semmilyen "izmus", politikai irány, spirituális meggyőződés, "készen-kapott" modell mellett.
    Hangsúlyozza a nyitottságot és toleranciát, globális és "emberi" értékekre alapoz, békés és lépcsőzetes megoldásokat/lépéseket szorgalmaz, feltételez.

  • Jinx megnézte, hogy mi van a tüntetés végének helyén, a Moorgate-nél. A köztisztaságiak már befejezték nagyjából a takarítást, de erős lószarszag maradt a lovasrendőrök után. Elszórtan néhány barikád maradványa még látszik. Rendőrök is maradtak még.

  • Mosolygó rendőr magyarázta el az imént Jinxnek, hogy nem keveredett össze a diáktüntetés az occupy mozgalom sátrazóival: egyszerűen lezárták az átjárást. Jinx hatalmas korodonokat látott a St. Paul székesegyház környékén, a nagy terek megközelíthetetlenek.

    A diákok szépen hazamentek, az occupy csoport tüntetői pedig az esti ételosztással bíbelődnek. Londonban még nagy a készültség, de béke és nyugalom van.

  • Zárjuk a közvetítést.

    Kövessék figyelemmel az Index.hu további tartalmait!