Elindult az al-Dzsazíra Balkán

2011.11.11. 23:42 Módosítva: 2011.11.11. 23:43

Megkezdte műsorainak sugárzását az arab CNN-ként is emlegetett, katari központú al-Dzsazíra hírtelevízió balkáni leányvállalata, az al-Dzsazíra Balkán péntek este.

A műsor megindításától azt várják, hogy segít közelebb hozni egymáshoz az egykori Jugoszláviának a délszláv háborúk miatt megosztott népeit, új szemszögből mutatja be azokat egymásnak.

A csatorna egyórás hírműsorral jelentkezett Szarajevóból, amelyben az adó zágrábi, belgrádi, szkopjei tudósítói élőben jelentkeztek be, s az adó a világ legfontosabb eseményeiről is beszámolt. Az al-Dzsazíra Balkán egyelőre napi hat órányi friss anyagot tud majd készíteni - főleg hírműsorokat -, a napi huszonnégy órás program többi részét főleg az al-Dzsazíra által forgatott dokumentumműsorokkal töltik ki.

Médiaszakértők remélik, hogy az al-Dzsazíra Balkán objektív híreket fog sugározni nézőinek, akik az elmúlt két évtizedben főként a politika által erősen befolyásolt helyi hírforrásokból tájékozódtak. A csatorna hírműsorainak főszerkesztője a Balkánon neves újságírónak számító horvát Goran Milic, aki megjegyezte: egyes horvátok már húsz éve nem jártak szerbiai vagy macedón városokban, s a szerb lakosság egy részének fogalma sincs arról, milyen sokat változtak ezen idő alatt a horvátországi vagy a boszniai városok. Az egykori Jugoszlávia "feltámasztása" mindazonáltal nem céljuk.

A katari hírtelevízió balkáni projektje 2010-ben kezdődött, amikor az adó 1,2 millió euróért megvásárolta a szarajevói NTV 99  tv-csatornát. Az al-Dzsazíra Balkán központja így Szarajevóban található, de tudósítói irodákat nyitottak a horvát, a szerb és a macedón fővárosban is.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM