Lemondott Berlusconi

2011.11.12. 21:54 Módosítva: 2011.11.12. 22:14

Silvio Berlusconi olasz kormányfő szombaton este Rómában benyújtotta lemondását Giorgio Napolitano államfőnek - jelentette be a Quirinale, az olasz elnöki palota. Az államfő elfogadta Berlusconi lemondását. A Quirinale előtt várakozó tömeg "bolond" kiáltásokkal fogadta Berlusconit, és többen aprópénzt dobáltak irányába.

Berlusconi kedden elvesztette a képviselők többségének a támogatását a parlamentben, és nem várta meg, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesszen elő. Mandátuma 2013-ban járt volna le.

Szombaton kora este 380 igen szavazattal a római képviselőház is megszavazta a megszorító költségvetési csomagot, így megnyílt az út Silvio Berlusconi lemondása előtt. Az ellenzék nem vett részt a szavazáson, nem kívánva támogatni a távozó kormány költségvetési intézkedéseit. Az alsóházi voksolást a kormány legutolsó ülése követte, Silvio Berlusconi ez után ment a Quirinale palotába és benyújtotta lemondását.

Az MTI római tudósítója szerint az alsóház épülete és Berlusconi rezidenciája, a Grazioli-palota előtt délutántól gyülekezett a miniszterelnökről véleményt nyilvánító és távozását ünneplő tömeg. A transzparenseken a Végre! Köszönjük Napolitano! felirat is olvasható. Az eddigi koalíció képviselőit pojácáknak nevezték.

Róma központjában kiemelt a biztonsági készültség, a parlament környékét lezárták. A Szabadság és Igazság mozgalom arra kérte az olaszokat, hogy Berlusconi távozásakor nemzeti zászlót tűzzenek ki az ablakokba.

Az államfő a közgazdász Mario Montit kéri fel kormányalakításra. Ezt támasztja alá, hogy Berlusconi szombaton munkaebéden tárgyalt Montival. Sajtóértesülések szerint Monti szakértői csapatot állított össze, aminek egyetlen pártpolitikusa a külügyminiszter-jelölt Giuliano Amato lenne.

A pénzügyminiszteri szék Guido Tabellinire, a milánói Bocconi egyetem közgazdász professzorára várna. Napolitano vasárnap délelőtt kezdi meg a pártokkal a konzultációkat. Az ellenzéki pártok kivétel nélkül Montit támogatják. A PdL az utolsó percig egyeztet a végleges állásfoglalásáról. Nemet mond Montira az Északi Liga, amely bejelentette, hogy amennyiben eddigi szövetségese Montit pártolja, ez pontot tehet az 1994 óta tartó Liga-PdL koalíció végére.

Mohikán

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő az "utolsó mohikánok egyikének" nevezte Berlusconit egy pénteki szakértői beszélgetésen. "Úgy tűnik számomra, hogy a nőkkel való viszonyában történteket is tudatosan követte el, hogy magára vonja a figyelmet" – mondta az orosz miniszterelnök, aki szerint Berlusconi az egyik legnagyobb európai politikus. Putyin azt sem mulasztotta el hangsúlyozni, mennyire hálás olasz kollégájának barátságáért, és azt reméli, hogy felelős emberek követik posztján és a kormányban.

Berlusconi többszörös politikai rekorder, az első, aki a háború óta egy teljes választási cikluson át megőrizte a miniszterelnöki posztot. Vagyona és óriási médiatámogatottsága sokáig megvédte a csalással és korrupcióval kapcsolatos eljárásoktól, szexbotrányai azonban kikezdték a népszerűségét. Bukását mégsem ez, hanem az érdemi válságkezelés halogatása okozta.  • Tippek
  • Bankszámla