Az Occupy meghekkelte az APEC-csúcsot

2011.11.14. 14:08 Módosítva: 2011.11.14. 14:32
A balos mozgalmistáknak először sikerült a világ vezetői előtt demonstrálniuk. A tiltakozó dal közepette Obama és Hu Csin-tao étkezett.

Erősen balos, bankellenes,  újraelosztást követelő dalt kellett hallgatnia az APEC-csúcs vasárnapi díszvacsorája közben többek közt az Egyesült Államok, Kína, Kanada vezetőinek. A vendégek szórakoztatására felkért énekes andalító hawaii zene helyett saját mozgalmi nótáját adta elő a világ vezetőinek. Makana, aki 2009-ben már fellépett egy Fehér Házban rendezett gálán, a vacsora kezdetén széthúzta ingét, amely alól saját festésű póló került elő, azzal a feliratal: Occupy with Aloha.

Occupy APEC

A művész a felirattal az Egyesült Államokból indult antikapitalista mozgalomra utalt. Az Occupy Wall Street mozgalom indította el azt a tiltakozáshullámot, amely világszerte tízezres tüntetésekben, köztéren felállított sátortáborokba torkollott.

A tiltakozókat eddig távolt tartották az országok vezetőitől, ezért volt különösen érdekes, hogy egy mozgalmárnak egy szigorúan őrzött, A-kategóriás gazdasági csúcs résztvevői közé sikerült beférkőzni. Makana az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés, az APEC résztvevőinek 45 percen keresztül, megállás nélkül énekelte Mi vagyunk a többség (We are the many) című dalát, amely így kezdődik: Idejöttek, és összegyűltek a színpad körül/ Számunkra pedig eljött az idő, hogy kifejezzük dühünket / Azok ellen, akik ketrecbe zártak minket / És ellopták tőlünk a bérünk értékét.

(Ye come here, gather 'round the stage / The time has come for us to voice our rage / Against the ones who've trapped us in a cage / To steal from us the value of our wage.)

"Izgultam, amikor játszani kezdtem. - idézte egy, az eseményről szóló hírlevél a zenészt. - De aztán furcsának találtam, hogy félek eljátszani egy olyan dalt, amit úgy írtam, hogy éppen ezek az emberek jártak a fejemben."

Makana legalább ötvenszer játszotta a számot Obama és Hu Csin-tao jelenlétében, de senki nem szakította félbe. A CNN megkérdezte a zenészt, hogy kapott-e bármilyen megrovást, büntetést, amelyre Makana úgy válaszolt: "Nem ért bántódás. De ha egy dal miatt megbüntetnének, akkor az azt jelentené, hogy nagyobb a baj, mint gondoltam."