Ödön
9 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Állítólag a szlovák miniszterelnököt is lehallgatták

2011.11.23. 11:04

Iveta Radicová szlovák miniszterelnököt is lehallgatta a szlovák katonai elhárítás (VOS), állítja a legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a Novy Cas szerdai kiadásában. A lap szerint ezt a Dáma elnevezésű titkosszolgálati dokumentum bizonyítja, melyet áttanulmányoztak.

Újságírók lehallgatása miatt távozni kényszerül hivatalából Lubomír Galko szlovák védelmi miniszter. Ivan Gasparovic államfő közölte, hogy a szerdai kormányülés után Galkót visszahívja tisztségéből. A lehallgatási botrányról szóló első információk hétfőn kerültek nyilvánosságra. Egyelőre teljes bizonyossággal nem tudni, mi van a háttérben, és mik lesznek az ügy következményei.

Galko nem tagadja, hogy a szlovák katonai elhárítás, amely a védelmi miniszter alá tartozik, az elmúlt hónapokban lehallgatta és megfigyeltette a TA3 hírtelevízió vezérigazgatóját és a Pravda című napilap három belpolitikai szerkesztőjét. A Pravda szerkesztőit a titkosszolgálatoktól kiszivárgó információk miatt figyelték, míg a TA3 igazgatóját reklámügynöksége tevékenységével kapcsolatban.

A Novy Cas által ismertetett Dáma nevű dokumentum állítólag nagyrészt Radicová nézeteit foglalja össze Martin Chren volt gazdasági államtitkár egyik ügyében. Chrennek tavaly összeférhetetlenség miatt távoznia kellett posztjáról, kiderült ugyanis, hogy besegített egy állami megrendelés elintézésébe a Hayek Consulting cég számára, amelynek társtulajdonosa. Az iratban található értesülések a titkosszolgálat informátoraitól származnak. Ugyanakkor szó van benne egy telefonbeszélgetésről is Iveta Radicová és Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke között. A védelmi miniszter a Novy Cas kérdésére azt mondta, soha sem hallott Dáma nevű akcióról.

Az öt legnagyobb szlovák napilap főszerkesztői szerdán közös nyilatkozatban fejezték ki szolidaritásukat a lehallgatott újságírókkal, és határozottan elítélték a lehallgatásokat, a sajtószabadság megsértésének minősítették azokat.