Ismét őrizetben egy német neonáci

2011.11.29. 20:25

A csütörtöki után újabb gyanúsítottat vett őrizetbe kedden a német rendőrség a türingiai neonáci csoport által elkövetett gyilkosságokkal összefüggésben. A Jénában elfogott 36 éves Ralf Wohllebent azzal gyanúsítják, hogy aktívan támogatta a Nemzetiszocialista Underground (NSU) nevű szervezetet.

A férfi megalapozott gyanú szerint segédkezett az NSU tagjai által végrehajtott gyilkosságok közül hatnak az elkövetésében, valamint egy gyilkossági kísérletben is. A karlsruhei szövetségi ügyészség közölte: Wohllebent konkrétan azzal gyanúsítják, hogy 2001-ben vagy 2002-ben ő szerzett lőfegyvert a csoportnak, jóllehet tudatában volt annak, hogy a fegyvert gyilkosság elkövetésére fogják felhasználni.

Wohlleben 1999 és 2010 között éveken át tagja, illetve alelnöke volt a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) türingiai szervezetének, egy időben pedig a pártszervezet szóvivőjeként is tevékenykedett. Letartóztatásával horogra akadt a legális szélsőjobboldali NPD és az illegalitásban tevékenykedő neonáci NSU közötti személyi kapocs - állapította meg esti híradójában a ZDF televízió.

A karlsruhei vizsgálóbíró elrendelte Wohlleben őrizetben tartását. Az NSU tevékenységére az után derült fény, hogy november elején öngyilkosságot követett el a csoport két tagja, egy harmadik pedig feladta magát. A neonáci ideológiát valló csoport 2000 és 2007 között kilenc külföldi kisvállalkozót, valamint egy rendőrnőt gyilkolt meg Németország különböző városaiban.