Ágnes
-1 °C
2 °C

Volt szupermarketes a szlovén kormányfő

2011.12.05. 13:27
Demokratikus, de hatékony államot ígér a szavazóknak Zoran Jankovic pártja a Pozitív Szlovénia a vasárnapi ljubljanai előrehozott parlamenti választások senki által nem várt nyertese. A szavazás lezárultával Szlovénia is büszkén beállhat azon országok sorába, ahol a gazdasági válság vezetett a kormány bukásához.

Az előzetes várakozásokat megcáfolva és hatalmas elképedést okozva csupán 10 parlamenti helyet szerzett a szociáldemokrata Borut Pahor, immár leköszönő kormányfő, pártja. 26 mandátummal második lett a konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS), de az abszolút meglepetést maga a győztes Pozitív Szlovénia aratta, mivel ők 28 képviselőt küldhetnek az országgyűlésbe.

A mostani választási helyzete kialakulása szeptemberi eseményekre vezethető vissza. Pahor miniszterelnök kormánya akkor elvesztett egy bizalmi szavazást a szlovén nyugdíjrendszer megreformálása kapcsán és ez lemondásához vezetett. A gazdasági válság amúgy is megtépázta az exportra támaszkodó Szlovéniát, így Pahor nem sok jóra számíthatott.

A közvélemény kutatások egyértelműen a konzervatív volt kormányfő Janez Jansa visszatérését jósolták, de a balközép Pozitív Szlovénia és Zoran Jankovic meghiúsította ezt a forgatókönyvet. A parlament azonban 90 fős, és jelenleg egyik párt se tud majd kormányt alakítani, kivéve akkor ha koalíciós partnereket keres – írta meg a BBC.

Fotó: Jure Makovec

„A koalícióalakítás nehéz lesz. Jankovicnak gyakorlatilag az összes parlamentbe bejutott kispártnak ajánlatot kell majd tennie és a különbségek nagyok” – nyilatkozta Tanja Staric politikai elemző a Reutersnak. Jankovic kijelentette, hogy a második helyezett SDS párt kivételével mindenkivel hajlandó együttműködni, de az egyeztetések akár heteket is igénybe vehetnek, ami a mostani bizalmatlansággal teli nemzetközi helyzetben kedvezőtlen.

Szlovénia 2007-ben még egyensúlyban tudta tartani államháztartási hiányát, de 2010-re már 5,8 százalékos hiányt ért el. A gazdaság 2009-ben 8 százalékkal szűkült és még most sem heverte ki teljesen ezt a csapást. Az ország 10 éves kötvényhozamai, pedig éppen, hogy a kritikus 7 százalék alatt vannak a maguk 6,77 százalékos kamatukkal.

„Tisztában vagyok Szlovénia helyzetének komolyságával és ha nem hinném, hogy meg tudjuk oldani, akkor ma nem állnék itt önök előtt” – mondta a sok ötlettel rendelkező Jankovic ünneplő támogatóinak a választások után.

Zoran Jankovic és Borut Pahor vasárnap éjjel
Zoran Jankovic és Borut Pahor vasárnap éjjel
Fotó: Jure Makovec

Annak ellenére, hogy elődje ebbe bukott bele, Jankovic szeretné emelni a nyugdíjkorhatárt, ami most a legalacsonyabb az egész EU-ban. Másik javaslata pedig az adóemelés, ami szintén a lakosságon fogja éreztetni hatását. A biztos népszerűségvesztés mellett nagyobb gond, hogy potenciális koalíciós partnerei közül egyik-másik mindkét lépést ellenzi.

Külső megfigyelők most abból merítenek reményt, hogy az 58 éves Jankovic korábban már bizonyította rátermettségét. 2006-óta volt a szlovén főváros polgármestere, így van politikai tapasztalata (ami nagyban segítette, hogy csupán két hónap alatt szervezzen össze egy győztes pártot), előtte, pedig az ország legnagyobb szupermarket láncának a Mercatornak volt a vezetője.

„Mint befektetők mi csak a Mercator történetét látjuk. Egy jó cég, és ez sokat elmond Jankovic úrról” – mondta az euró iránt elkötelezett politikusról a Bloombergnek Lutz Roehmeyer a Landesbank Berlin munkatársa. „A vezetőváltás az első lépés, de amit majd látni akarunk az a kiadások csökkentése és a növekedést ösztönző reformok.”