Észak-Koreát figyeli a világ

2011.12.19. 06:36
Előzmény (1)
Aggodalommal reagáltak Kim Dzsong Il halálának hírére hétfőn a térség országai és az Egyesült Államok. A Koreai-félsziget stabilitását féltik. A dél-koreai haderőt magasabb készültségbe helyezték, az Egyesült Államok várhatóan későbbre halaszt két fontos döntést, Japán megpróbál felkészülni váratlan körülményekre.

Nagyon instabil idők jöhetnek Észak-Koreára, mivel a hatalom átadása Kim Dzsongunnak még nem fejeződött be, mondta a BBC-nek egy nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szöuli egyetemi professzor, Lee Jung-hoon. "Aggodalomra van okunk valahányszor belső bizonytalanság van Észak-Koreában, mert az ország szereti elterelni a figyelmet arról, akár provokációval is" – tette hozzá.

Az észak-koreai bejelentés után magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőt, és Szöulban közölték, hogy rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági tanács. A BBC szerint egyelőre nincs jele katonai tevékenységnek a határon. Rí Mjong Bak dél-koreai elnök készültségbe rendelt minden kormánytisztviselőt Szöulban, megtiltva nekik, hogy elutazzanak. A lakosságot nyugalomra intette, és telefonon egyeztetett Barack Obama amerikai elnökkel. Abban maradtak, hogy szoros figyelemmel kísérik az észak-koreai fejleményeket. Szöul arra kérte a térségben mintegy 30 ezer katonát állomásoztató szövetségesét, hogy fokozza a két Korea közti demilitarizált övezet repülőgépes és műholdas megfigyelését.

A Koreai-félszigeten érezhetően kiéleződött a feszültség azután, hogy 2010 márciusában a Sárga-tengeren elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó, majd ugyanazon év novemberében az észak-koreai tüzérség ágyúzott egy Dél-Koreához tartozó szigetet. A két Korea között jogilag ma is hadiállapot áll fenn, mert a koreai háború (1950-53) végén nem kötöttek békét egymással, csak fegyverszünetet.

Az USA döntéseket halaszt el

"Értesítettük Barack Obama elnököt (a halálhírről), és szoros kapcsolatban vagyunk (térségbeli) szövetségeseinkkel, Dél-Koreával és Japánnal" - közölte helyi idő szerint vasárnap késő este a washingtoni Fehér Ház szóvivője, Jay Carney. Kijelentette, az Egyesült Államok elkötelezett a Koreai-félsziget stabilitása és szövetségesei szabadsága és biztonsága mellett.

Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok a hétről későbbre halaszt két döntést az ázsiai országgal kapcsolatban, közölték meg nem nevezett amerikai tisztségviselők. Az egyik ügy, hogy az Egyesült Államok elkezdjen-e egy újabb tárgyalássorozatot Phenjannal az észak-koreai atomprogram leszereléséről, a másik pedig egy Észak-Koreának adandó jelentős élelmiszersegély bejelentése. Az élelmiszersegély bejelentése több hónapig tartó, kulisszák mögötti tárgyalások eredménye volna. Washingtont különösen az aggasztja, hogy Kim Dzsongil halála után esetleg módosulhat az Észak- és Dél-Korea közötti katonai szembenállás jellege, árulták el az AP hírügynökség által idézett, nevük elhallgatását kérő források.

A dél-koreai államfő Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel is megvitatta a helyzetet, és szintén fokozott együttműködésről állapodtak meg. Medvegyev ugyanakkor táviratban fejezte ki részvétét Kim Dzsong Unnak.

Japán felkészül

A Japán külügyminisztérium illetékese közölte, Tokió tárgyal minden érintett országgal, hogy megfelelő válaszlépést tegyen, alakuljon bárhogyan az észak-koreai helyzet. Noda Josihiko japán miniszterelnök válságkezelő stábot állított fel. A japán kormány közben hivatalosan részvétét nyilvánította Észak-Koreának. "A miniszterelnök úr azt mondta a biztonsági tanácskozás részvevőinek, hogy fokozzák hírszerzési erőfeszítéseiket, osszák meg értesüléseiket az érdekelt államokkal, köztük az Egyesült Államokkal, Dél-Koreával és Kínával, és készüljenek fel mindenféle váratlan körülményre" – mondta Fudzsimura Oszamu szóvivő a biztonsági kabinet sietve összehívott tanácskozása után tartott sajtóértekezletén. A kormányszóvivő ugyanakkor közölte, hogy a biztonsági kabinet egyelőre nem jutott olyan következtetésre, amelynek alapján fel kéne emelni a japán fegyveres erők készültségi szintjét.

Kína szomorú

Kína azt közölte hétfőn, hogy "szomorú" Kim Dzsong Il halála miatt; az elhunytat az észak-koreai nép "nagy vezetőjének", Kína igaz barátjának nevezte, és részvétét nyilvánította Phenjannak. "Kim Dzsong Il elvtárs sokat tett az észak-koreai szocializmus fejlődéséért és a kínai-észak-koreai barátságért, együttműködésért, jószomszédi viszonyért" – írta közleményében Ma Csao-hszü, a pekingi külügyminisztérium szóvivője. A közlemény szerint Kína hisz abban, hogy az észak-koreai nép "megerősödve fog kikerülni fájdalmából, egységes lesz, és folytatja az észak-koreai szocializmus ügyének továbbvitelét". "Peking továbbra is támogatja Észak-Koreát, és aktívan hozzájárul a Koreai-félsziget és a térség békéjének és stabilitásának megőrzéséhez" – közölte a szóvivő.

Több kínai szakértő azt mondja: nem számít változásra a kétoldalú kapcsolatokban. Ennek ellenére a kínai hatóságok valószínűleg megerősítik a biztonsági intézkedéseket arra az esetre, ha zavargások törnének ki Észak-Koreában, és éhezők milliói indulnának meg Kínába.

A halálhír bejelentése után az ázsiai tőzsdeindexek esni kezdtek.