Még mindig 1079 embert keresnek a Fülöp-szigeteken

2011.12.23. 10:55 Módosítva: 2011.12.23. 11:06

Még mindig 1079 eltűntet tartanak nyilván a múlt hétvégén Mindanao szigetén pusztító Washi nevű tájfun miatt, írja a BBC. A halálos áldozatok száma is több, mint ezer főre tehető, a vihar Cagayan de Oro és Iligan városát szinte teljesen elsöpörte.

Az eltűntek számát először lényegesen kevesebbre becsülték, de ekkor még nem számolták bele az ingázó munkavállalókat. Az ő eltűnésüket vidéki rokonaik csak később észlelték. A hatóságok szerint azonban ezek az új becslések sem biztos, hogy pontosak.

Továbbra is lehetnek olyan teljes családok, akikről nem érkezett bejelentés, illetve az azonosítatlan halottak közül többeket eltűntként is nyilvántarthatnak. Az mindenesetre világosan látszik, hogy a katasztrófa mértéke sokkal nagyobb, mint ahogy a hatóságok eredetileg gondolták.

A kormány közlése szerint eddig 1080 halálos áldozata van a 338 ezer embert érintő és 10 ezer otthont elpusztító áradásnak. Több tízezren jelenleg is menekülttáborban vannak.

Rengeteg áldozatot álmában ért a vihar, a folyók áradásnak indultak. Több szervezet is az érintettek segítségére sietett. Az ENSZ eddig több, mint 28 millió dollárt gyűjtött össze.