Rákbeteg az argentin elnök

2011.12.28. 10:48
000 Mvd6156508
Fotó: Pablo Porciuncula

Daganatos betegségben szenved az argentin elnök: Cristina Fernández de Kirchnernél (58) pajzsmirigyrákot állapítottak meg orvosok, akik január elején megműtik a politikust – közölte az elnöki hivatal szóvivője.

Alfredo Scoccimarro helyi idő szerint kedd este, Buenos Airesben újságíróknak elmondta, hogy a betegséget egy rutinszerű orvosi vizsgálat során vették észre. Áttét nem képződött, vagyis a betegség a pajzsmirigyről nem terjedt tovább a szervezet más részeire. A BBC által megkérdezett szakértő szerint ez a típusú daganatos betegség jó eséllyel gyógyítható.

Az argentin elnököt január 4-én műtik meg, s a lábadozást követően várhatóan január 24-től látja el ismét hivatali teendőit, közben ideiglenesen átadja vezetési jogköreit.

Kirchner Argentína első női elnöke, aki posztját választáson nyerte el. Jelenleg a második elnöki terminusát tölti, miután októberben hatalmas többséggel újraválasztották. Elődje a férje, Nestor Kirchner volt, aki egy évvel korábban, 2010 októberében hunyt el szívrohamban.