Kim Dzsongun a legfelsőbb vezető

2011.12.29. 06:38
Az észak-koreai kommunista párt és a hadsereg legfelsőbb vezetőjeként méltatták Kim Dzsongunt Phenjanban egy hatalmas katonai díszszemlén, amelyet az előző nap örök nyugalomra helyezett Kim Dzsongil néhai észak-koreai vezető tiszteletére rendeztek.

Az észak-koreai kommunista kormányzat először nevezte nyilvánosan legfelsőbb vezetőnek Kim Dzsongunt. Vezetői szerepe azonban csak azt követően válik hivatalossá, ha a kommunista párt, a hadsereg és a kormány vezető tisztségviselői is megerősítik utódlását.

A sztálinista vezetésű Észak-Koreában csütörtökön ér véget a nemzeti gyász, amelyet Kim Dzsongil december 19-én bejelentett halála miatt hirdettek. Kim Dzsongilt szerdán, százezrek jelenlétében rendezett szertartással helyezték örök nyugalomra.

Csütörtökön, a gyászszertartás második napján több tízezer katona sorakozott fel az észak-koreai kommunista állam megalapítójáról, Kim Ir Szenről elnevezett phenjani téren, ahol az észak-koreai televízió által sugárzott felvételek szerint civilek is megjelentek.

Kim Dzsongnam névleges államfő, a Legfelsőbb Népi Gyűlés Elnökségének elnöke beszédében az észak-koreai párt és hadsereg legfelsőbb vezetőjének nevezte Kim Dzsongunt, aki szavai szerint örökölte apja "intelligenciáját, vezetői képességeit, erkölcsi érzékét és bátorságát".

A díszszemle végén egy katonai kórus elénekelte az Internacionálét, és húsz ágyúlövés dördült.

Észak-Korea lakossága helyi idő szerint délben háromperces néma csenddel emlékezett Kim Dzsongilre, majd országszerte megszólaltak a hajók és mozdonyok hangkürtjei.

A nemzetközi közösség figyelemmel követi, hogy a következő időszakban ki veszi kézbe a hatalmat az atomfegyverrel és hatalmas hadsereggel rendelkező észak-koreai kommunista államban, amelyet Kim Ir Szen 1948-ban alapított, és amelyet azóta a Kim család vezet.