Dél-Korea tárgyalna északkal

2012.01.02. 06:17

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök hétfőn tévébeszédet mondott országa lakosságának Észak-Koreával kapcsolatos álláspontjáról. Ri Mjong Bak arról beszélt, hogy a Korea-félsziget idén fordulóponthoz érkezik. Szerinte a változások és a bizonytalanság közepette új lehetőségnek is kell lennie, ezért nyitva hagyja az ajtót a Korea-közi kapcsolatok javítása előtt. Elmondta: kész tárgyalni az északi szomszéd atomprogramjának leszereléséről, de figyelmeztetett arra is, hogy Szöul minden provokatív lépésre kemény választ ad.

Tavalyelőtt 50 dél-koreai vesztette életét Észak-Korea számlájára írt támadásokban.

A kommunista vezetésű Észak-Koreában most új vezér lép hatalomra: az eddigi vezető, Kim Dzsongil december 17-i halála után legkisebb fia foglalja el az állam és a hadsereg vezető tisztségeit. Észak-Korea újévi üzenetében fogadkozott, hogy megerősíti hadseregét, és mindhalálig védelmezni fogja Kim Dzsongunt.

Észak-Korea rendszeresen bírálja Ri Mjong Bakot azóta, hogy a konzervatív dél-koreai elnök 2008-ban hivatalba lépett, és szakított Észak-Korea feltétel nélküli segélyezésének szöuli politikájával. Ri Mjong Bak a segélyek kérdését szeretné összekötni azzal, hogy előrelépést érjenek el Észak-Korea - katonai célú - atomprogramjának leszerelésében. Erről korábban hathatalmi tárgyalásokat tartottak a két Korea, Kína, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok részvételével, de a megbeszélések zátonyra futottak.