Titokban búcsúzott el apjától Kim Dzsongnam

2012.01.02. 08:37

Kim Csol névre kiállított hamis útlevéllel utazott Phenjanba december végén Kim Dzsongil legidősebb fia, Kim Dzsongnam, hogy búcsút vegyen az apjától, írta hétfőn a Jomiuri című japán lap észak-koreai diplomáciai forrásokra hivatkozva. Kim Dzsongnam a Kínához tartozó Makaón él, onnan közvetlen légi járattal utazott Észak-Koreába. Felkereste a kimszuszani emlékhelyet, apja és nagyapja nyughelyét, majd néhány nap múlva távozott az országból.

A Jomiuri forrásai szerint Kim Dzsongnam úgy határozott, hogy nem vesz részt apja temetésén, mert korábban sem értett egyet a hatalomátadás észak-koreai gyakorlatával. Tavaly bírálta apjának azt a szándékát is, hogy a legfiatalabb fiút, Kim Dzsongunt ruházza fel a legfőbb hatalommal.

000 Hkg6746173
Fotó: Toshifumi Kitamura

Kim Dzsongnam már régóta külföldön él. Ennek az az oka, hogy 2001 tavaszán hamis dominikai útlevéllel akart bejutni a japán fővárosba, Tokióba, hogy felkeresse az ottani Disneylandet. A repülőterén azonban a japán hatóságok feltartóztatták, majd Kínába toloncolták. Az eset miatt kegyvesztett lett apjánál.

Kim Dzsongnam anyja egy koreai színésznő. A nő Észak-Koreában osztályidegennek számított, mivel rokonsága a déli országrészben nagy földbirtokkal rendelkezett. Egy idő után Kim Dzsongil elhagyta az asszonyt, majd újabb feleségétől még két fia született. A legidősebb fivér gyakran nyilatkozik a nyugati sajtónak, és igen szabadon fejti ki véleményét az észak-koreai helyzetről. Ugyanakkor többször is hangoztatta, hogy nem akar harcba szállni a legfőbb hatalomért Észak-Koreában, mert nem érdekli a politika.