Emma
5 °C
10 °C

Megint velünk foglalkozik az Economist blogja

2012.01.03. 19:44

Az Economist szerkesztőségi blogja előzőleg írt már Matolcsy György gazdaságpolitikájáról, a Klub Rádió melletti tüntetésről és az Index parlamentből való kitiltásáról is.

A mostani írás arról számol be, hogy több tízezren tüntettek az új alaptörvény visszavonásáért. Azt írja, hogy a tüntetők egyre növekvő létszámban lepik el az utcákat, és a mostani tüntetés "csak egy újabb állomása volt a tüntetéshullámnak az autokratikus tendenciák és a könyörtelen hatalomcentralizáció ellen".

Kiemeli, hogy a mostani tüntetés azért volt szimbolikus jelentőségű, mert most tüntettek először együtt az ellenzéki pártok (MSZP, LMP, DK).

A bejegyzés Kónya Péter és Iványi Gábor beszédéből idéz, az utóbbiról leírja azt is, hogy egyike annak a tizenhárom régi ellenzékinek, akik aláírták a levelet, ami arra kéri az Európai Uniót, hogy avatkozzon be a demokrácia védelmében.

Az Economist Eastern approaches eírja, hogy a kormányzati tisztviselők tagadják, hogy a magyar demokrácia veszélyben lenne, amikor most is egy nagyobb tömeg szabadon tüntethetett az Opera előtt, miközben ők bent ünnepeltek.