Szaddám Huszein rendőrei bocsánatot kértek

2012.01.08. 16:41
Az iraki rendőrség, amely teljesen átalakult az ország 2003-as, amerikaiak vezette megszállása óta, vasárnap - egy nappal létrehozásának 90. évfordulója előtt - bocsánatot kért mindazért, amit Szaddám Huszein elnök diktatúrája alatt elkövetett.

"A belügyminisztérium biztonság erői bocsánatot kérnek a régi rezsim idején alkalmazott módszerekért - olvasható a minisztérium közleményében. - Olyan eszközök alkalmazására kényszerültek (akkor), amelyek nem tartoztak a kötelességeik közé." A rendőrök "a nemzet fiai, kötelességüket úgy teljesítik, hogy a jog és az igazság uralkodjék" - hangsúlyozza a minisztérium.

Civil és emberjogi szervezetek gyakran bírálják az iraki rendőrség és hadsereg brutalitását, az önkényes letartóztatásokat és más visszaéléseket. A rendőrséget azzal is vádolják, hogy "politizál" a hatalmat december vége óta bénító, szunnita és síita vezetők közötti politikai válságban.

A belügyminisztérium erői közé a tartományi, szövetségi és olajrendőrség, valamint a határőrség tartozik, összesen mintegy 650 ezer ember a kormány októberben közzétett adatai szerint. A nagy létszám ellenére azonban a rendőrség nehezen nyeri el a lakosság bizalmát az ország továbbra is ingatag biztonsági helyzete, a csaknem mindennapos erőszak közepette.

A rendőrség megalakulásáról szóló megemlékezések az iraki katonaság születésnapját követik: pénteken díszszemlével ünnepelték meg Bagdadban, hogy 91 évvel ezelőtt létrejött az iraki hadsereg. A parádé alatt három aknagránát csapódott be a szigorúan védett zöld zóna közelében, de senki sem sebesült meg.