Jenő
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Volt lengyel belügyminisztert ítéltek el az 1981-es hadiállapot beveztése miatt

2012.01.12. 19:12

Bűnösnek mondta ki a varsói kerületi bíróság Czeslaw Kiszczak volt lengyel belügyminisztert az 1981. december 13-i hadiállapot bevezetéséért, és ítéletében megállapította, hogy a tábornok és társai bűnöző fegyveres szervezet tagjai voltak.

A bíróság csütörtökön két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a 86 éves Kiszczakot, aki nem volt ott az ítélethirdetésen. A 84 éves Stanislaw Kaniat  - aki 1980 szeptemberétől 1981 októberéig vezette (az 1990-ben feloszlatott) Lengyel Egyesült Munkáspártot (LEMP) -, a főper másik vádlottját felmentették, míg a 82 éves Eugenia Kempara, a hadiállapotot bevezető államtanács tagjának ügyét elévültnek nyilvánították. Az ítélet nem jogerős.

Az ítélet meghirdetését Adam Slomka volt ellenzéki zavarta meg, aki több társával behatolt a terembe, a vádlottak ellen tüntetve. Slomkát 14 napos fegyházra ítélte a bíróság.

A bíróság ítéletében kimondta, hogy Wojciech Jaruzelski tábornok, volt miniszterelnök és LEMP-főtitkár, az eljárásból egészségügyi állapota miatt 2011 augusztusában kizárt első számú vádlott, valamint Kiszczak, Kania, és Jaruzelski katonai tanácsának két másik tagja egy "bűnöző jellegű fegyveres szervezet tagjai voltak", amely előkészítette és elfogadtatta a hadiállapot bevezetését.

Ewa Jethlon bírónő kitért arra, hogy a hadiállapotot egyebek közt a rendszer és személyes pozíciójuk fenntartása érdekében vezették be. "Kétségtelen, hogy a hadiállapot bevezetésének pillanatában nem állt fenn a Varsói Szerződés hadereje fegyveres beavatkozásának közvetlen veszélye, mert a tagállamok a lengyel kormánytól várták a helyzet megoldását" - hangzott el az ítélet indoklásában.

Az ítélet szerint Jaruzelski katonai tanácsának tagjai bűntettet követtek el azzal, hogy az akkori törvények által nem szankcionált tettekért internálták többek között az Szolidaritás szakszervezet tagjait.

A hadiállapot bevezetése ügyében indított büntetőeljárás több mint három évig zajlott. 2011 októberében hoztak elmarasztaló ítéletet Emil Kolodziej, a lengyel államtanács egyik tagja ellen, akinek ügyét 2008-as szívinfarktusa után különválasztották. A lengyel parlament a rendszerváltozás után 1992-ben alkotmányellenesnek mondta ki a hadiállapot bevezetését, amit a legfelsőbb bíróság 2011. márciusi ítéletében megerősített.