Folytatódó összecsapások Bukarestben

2012.01.15. 22:09

Folytatódtak a súlyos összecsapások vasárnap este az egészségügyi privatizáció és Traian Basescu államfő elleni tüntetők és a rendfenntartók között Bukarestben. A Realitatea hírtelevízió élő közvetítése alapján az Egyetem téren a tüntetők petárdákat lőttek a rohamrendőrökre, akiket üvegekkel és kövekkel is megdobáltak. A rendőrök könnygázzal válaszoltak.

Traian Igas belügyminiszter válságstábot hívott össze, hogy értékeljék az elmúlt napok bukaresti eseményeit, és megtervezzék a szükséges intézkedéseket.

Az egészségügyi privatizáció ötlete komoly ellenállást váltott ki Romániában. Basescu elnök pár napja durva szóváltásba keveredett egy televíziós műsorban a köztiszteletnek örvendő Raed Arafat orvossal, aki a rendszerváltás után kiépítette a korszerű sürgősségi mentőszolgálatot. A vita nyomán a palesztin származású Arafat lemondott az egészségügyi minisztériumban betöltött államtitkár-helyettesi tisztségéről. Ezt követően több romániai nagyvárosban az emberek szimpátiatüntetést szerveztek az orvos mellett.

Bár Basescu és a kormány időközben visszakozott, azaz Ritli László egészségügyi miniszterrel visszavonatta a jogszabály tervezetét, az indulatokat nem lehetett megfékezni, a tüntetések Basescu- és kormányellenes tiltakozássá fajultak.

A kormányfő, Emil Boc szerint a kormány hétfőn már egy olyan tervezetet tárgyal, amelynek már nem része a SMURD feloszlatása, sem a sürgősségi ellátás privatizációja.