Bizonytalan az etiópiai merénylet sérültjeinek hazahozatala

2012.01.18. 20:45
Mégsem utazhat haza csütörtök reggel az etiópiai merénylet magyar sérültje, mert kórházi kezelésre szorul - közölte a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a Miniszterelnökség szerda este, jelezve, a másik két magyar túlélő hazautazása szervezési okok miatt egyelőre bizonytalan.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban azt közölte, hogy csütörtök reggel érkezhet Magyarországra az etiópiai merénylet három magyar túlélője. Ők már az afrikai ország fővárosában, Addisz-Abebában vannak.

Az esti helyzetképet ismertetve viszont a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a szóvivő közleményében azt írta, hogy a merényletben megsérült magyar állampolgár kórházi kezelésre szorul, ezért egyelőre nem utazhat haza. A másik két magyar állampolgár elutazása  ők nem sérültek meg  jelenleg azért bizonytalan, mert a légitársaság véglegesen még nem regisztrálta őket  fűzte hozzá.

A TEK úton van Etiópiába

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai jelenleg úton vannak Etiópia felé, és hajnalban a nairobi magyar nagykövet is megérkezhet a helyszínre.

Az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentését ismertetve a szóvivő korábban azt közölte, hogy két magyar, két német és egy osztrák állampolgárt öltek meg fegyveresek az etiópiai merényletben; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament strasbourgi székházában
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament strasbourgi székházában
Fotó: Koszticsák Szilárd

A Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén tartózkodó Szijjártó Péter magyar újságíróknak azt mondta: az egyik magyar halálát két lövés okozta, másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya.
A magyar Külügyminisztérium közlése szerint a holttestek állapota és a környezeti körülmények miatt elsőre egyetlen uniós konzulnak sem sikerült megállapítania az Addisz-Abebába szállított áldozatok személyazonosságát. A két halott hivatalos azonosítását megakadályozta, hogy arcuk roncsolt, tudtuk meg a helyszínen tartózkodó informátorunktól.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Szegedi Tudományegyetem oktatója által szervezett magántúra résztvevői voltak az etiópiai fegyveres támadás áldozatai. Fábián Tamás, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója az egyik áldozat. A másik szerencsétlenül járt ember Szabad Gábor bőrgyógyász, a csapat egyik tagjának barátja. A társaság további tagjai Puskás Irén, tanszéki munkatárs, és férje, továbbá Gruber László, az egyetem volt hallgatója, földrajztanár. Ők jól vannak.

A lövések a csoportban elöl haladókat érték, értesültünk a még kint tartózkodókkal beszélő magyar forrásunktól. Pánik tört ki, néhányan egy szakadékba ugrottak, hogy megmeneküljenek, és eközben szereztek sérüléseket.

Egy vulkánt akartak megvizsgálni

Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője azt mondta: saját szervezésű túrán vettek részt azok a magyarok, akiket terrortámadás ért Etiópiában.

Az eddigi információk szerint hét magyar tartózkodott Etiópiában. A kutatók kedden egy vulkánt és egy másik, geológiai szempontból érdekes területet akartak átvizsgálni, ez utóbbi területre csak fegyveres kísérettel indulhattak volna el.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója és Bodnár Zsolt főigazgató-helyettes (j) sajtótájékoztatót tart az etiópiai merénylettel kapcsolatban
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója és Bodnár Zsolt főigazgató-helyettes (j) sajtótájékoztatót tart az etiópiai merénylettel kapcsolatban
Fotó: Máthé Zoltán

Hajdu János, a TEK főigazgatója szerdán újságíróknak elmondta: két magyar nem tartott a csoporttal, hanem hazatért Budapestre, ahol megkezdték a kihallgatásukat. A főigazgató közölte: az eddigi információk szerint fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor – feltehetően túszejtési szándékkal – rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült. A három magyar túlélőt német segítséggel juttatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre; a sérült magyart kórházba szállították.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport