Csongor
0 °C
9 °C

Guardian: Félnek a romák Gyöngyöspatán

2012.01.27. 18:19

Szegény, bántalmazott és másodosztályú: fél a roma egy magyar faluban címmel közölt riportot péntek délután a Guardian, amiben a Gyöngyöspatára látogató Helen Pidd számol be arról, hogy kétségbeesett cigány családok akarják elhagyni a falut, megelégelve a több hónapja tartó terrort és a sok éves szegregációt.

A riportban többek között arról írtak, hogy miután tavaly márciusban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a Véderő megérkezett a faluba, rendszeresen zaklatták a helyi romákat, háborús indulókat énekelve masíroztak az utcán, és "mocskos kibaszott cigányok" felkiáltásokkal dörömböltek a házuk ajtaján.

Az írásban azt is megemlítik, hogy Magyarországon 400 ezer és 800 ezer közé tehető a romák száma, és Setét Jenő roma aktivista szerint 70-80 százalékuk munkanélküli, így ők állnak a szélsőjobboldal támadásainak középpontjában. Vona Gábor, a 12 százalékot elérő Jobbik elnöke is országszerte csendőrséget szeretne felállítani, olvasható a cikkben.

Helen Pidd arról is írt, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában illegálisan különítik el a cigányokat: a felsőbb szinteken tanulnak a nem roma származású diákok, akik elektronikus táblán tanulnak, az alsóbb szinteken pedig rosszabb higiéniai körülmények között oktatják a cigányokat, akik nem vehetnek részt az iskolai úszáson, ráadásul a számítógépeket is csak több évvel a nem romák után kezdhetik el használni.

A riport azzal zárul, hogy egyes romák azt állítják, hogy munkatáborokhoz hasonlító közmunkaprogramban kell részt venniük, amihez fogható a náci rezsim óta nem volt.

A mellékelt videóban gyöngyöspatai cigányokkal készített interjúk láthatók. A cikk és a Gyöngyöspatán készített videó itt tekinthető meg.